Vízügyek

2023.09.02. 15:26

Komolyan veszik a villámárvizek veszélyét Verpeléten, tesznek ellene

Az ivóvíz ellátást és a csapadékvíz elvezetési rendszert is megújítják Verpeléten. Mind a két projekt folyamatban van. A város önkormányzatának célja az hogy a legmegfelelőbb feltételeket tudják biztosítani a lakosok számára.

Hornyák Réka

Verpeléten felújítják a belterületi csapadékvíz elvezetési rendszert. A fejlesztésre a hirtelen leeső nagyobb mennyiségű csapadék miatt van szükség. Nem ritka ugyanis a településen a villámárvíz akár a Tarna patak, akár a nagy mennyiségű esővíz nem megfelelő eloszlása miatt. 

A vízelvezetés főágai mentén teszik rendbe az árkokat. A 600 milliós pályázatra Verpelét város még 2022-ben adta be a jelentkezést. A korlátozott források miatt elsődlegesen a három fő csapadékízgyűjtő ág teljes szakaszára koncentrálódik a munka. 

Az egyik főág a Bajcsy-Zsilinszky út - Micsurin utca találkozása. A másik a Hegy úttól lefelé a Petőfi út - Vörösmarty Mihály út - Akácfa út - Kölcsey Ferenc úti nagy árokig vezető árok. A harmadik főág pedig a Bajcsy-Zsilinszky út és Kossuth Lajos út kereszteződésétől a főúton végig a Kölcsey Ferenc úti nagy árokig vezető vonal. 

– Ezeken a szakaszon problémás a nagy mennyiségű csapadék gyors elvezetése. Ettől a fejlesztéstől azt reméljük, hogy egy villámzápor esetén, mely egyre gyakoribb errefelé, nem fog akkora kárt okozni a víz, elkerülhetjük a portákra való beömlést – nyilatkozta Farkas Sándor, Verpelét polgármestere. 

A pályázatra az engedélyes tervek elkészültek és azokat önkormányzat benyújtotta a vízjogi létesítési engedélyezési eljárásra. A bírálat még zajlik és azt követően további tervekre és engedélyekre is szükség lesz. 

A másik vízügy projekt Verpeléten az ivóvízellátás biztonságának növelése. Ahogyan már korábban megírtuk, a lázbérci vízhálózat ivóvíz vezetékét kibővítik Siroktól Verpelétig. 

Erre azért van szükség, mert a verpeléti vízellátás önmagában már nem elegendő. A helyi kutak kapacitása és megbízhatósága nem éri el a település igényeinek szintjét. Az ivóvízellátás helyreállításának projektje már hónapok óta zajlik és jól halad. 

A víztartályokat bővítik, így a tartalék 200 köbméter ivóvíz megemelkedik 700 köbméterre, mely azt jelenti, hogy a településnek 500 köbméterrel több tartalék ivóvize lesz a nap 24 órájában, mint ezelőtt. Összesen kettő 250 köbméteres és kettő - felújítás alatt álló - 100 köbméteres tartállyal rendelkezik Verpelét. Az arányok így túlteljesítik a város alapigényeit, így többet nem kell tartani attól, hogy nincsen elegendő víz. A víztározók már elkészültek és használatban is vannak. 

– Még a helyi kútjainkból kitermelt ivóvizet már az új tartályokban tárolják. Már a mostani beszélgetés pillanatában is 500 köbméter tárolt vizünk van – adta tudtunkra a polgármester. 

Az múlt héten észlelhető víz szünet a vízvezeték átkötése miatt történt, hiszen akkor kerültek használatba az új tartályok. Az utolsó lépés a lázbérci ivóvízvezeték meghosszabbításának befejezése és Verpelét rácsatlakoztatása az új vezetékre. 

– A vízellátás biztonságának javulását várjuk ettől a projekttől, mert a jelenlegi, település ellátását biztosító kútjaink kapacitása egyre csökken. Ezáltal a beruházás által az állandó és elegendő ivóvízellátás biztosítva lesz – tájékoztatta a heol.hu-t Farkas Sándor polgármester.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában