Nőgyógyászati Onkológiai Világnap

2023.09.16. 14:00

Lilába borult a Líceum, a nőgyógyászati szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet + fotók

Szombaton a Líceum előtti szűrőbuszban különféle nőgyógyászati vizsgálatokat végeztek el.

Molnár Helga

A nap során számos színes programmal vártak minden érdeklődőt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombaton rendezték meg a Nőgyógyászati Onkológiai Világnapot, melyhez a Mályvavirág Alapítvány ezúttal is csatlakozott, és ennek keretében a harmadik Mályvavirág Pontok Stafétája eseményre is sor került. Idén a házigazda az Egri Mályvavirág Pont volt a Líceumban.

Pásztor Édua, az Egri Mályvavirág Pont vezetője
Pásztor Édua, az Egri Mályvavirág Pont vezetője
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta, már ötödik éve csatlakozott a világnaphoz, mely pontosan akkor indult, így a kezdetektől részei az eseménynek.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke
Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Idén a nemzetközi kampány különös figyelmet fordít a szűrések két típusának ismertetésére, így többet tudhatunk majd meg a genetikai vizsgálatokról és a HPV-tesztekről is. A genetikai vizsgálat eredményével könnyebben felmérhető, mekkora a kockázat bizonyos daganatos betegségek kialakulásának tekintetében, és az orvosok számára megkönnyíti a lehető legjobb kezelési terv felépítését. A legtöbb nőgyógyászati daganat kialakulása nincs összefüggésben öröklődési tényezővel, ugyanakkor van néhány, amelyeket családon belüli genetikai hibák okozhatnak, például egyes génmutációk növelik a petefészekrák vagy a méhtestrák kialakulásának kockázatát – mondta.

Az érdeklődők igénybe vehették a szűrőbuszokat is
Az érdeklődők igénybe vehették a szűrőbuszt is
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Mint mondta, az ilyen világnapi eseményeken sok embert tudnak megmozgatni, mind személyesen, mind online. A nap során számos színes programmal vártak minden érdeklődőt. 

Táncos programok is színesítették a napot
Táncos programok is színesítették a napot
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A zenés és a táncos programok mellett Tóth Icó és Pásztor Édua, az Egri Mályvavirág Pont vezetője neves szakértőkkel vitatták meg a szűrések fontosságát, de az érdeklődők igénybe vehették a szűrőbuszt is, ahol nőgyógyászati és szájüregi szűrővizsgálatot valamint általános állapotfelmérést végeztek a szakemberek.

Az egyén mellett a családok és a nemzet érdeke is, hogy minél több nő vegyen részt a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára a panelbeszélgetésen. Beneda Attila kiemelte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az elmúlt 20 évben az emlőszűrésen részt vett nők aránya nem érte el a 60 százalékot, sőt ez mostanra 40 százalék alá esett.
– Ahhoz képest, hogy a magyar társadalomban egyértelműen jelen van egy egészségtudatosabb szemlélet és életmód, a szűrések, a betegségmegelőzés terén még nem vagyunk elég hatékonyak – fogalmazott.

Abban egyszerre van egyéni, társadalmi és államigazgatási felelősség, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nyújtotta lehetőséggel mindenki éljen és az betöltse rendeltetését – közölte. Így meg kell oldani azt is, hogy minden állami és magánegészségügyi vizsgálat, illetve szűrés ténye és eredménye bekerüljön ebbe a rendszerbe, hiszen a sikeres megelőzés, illetve terápia feltétele, hogy legyenek valós, hozzáférhető és elemezhető adatok az orvosok kezében – húzta alá.

Emlékeztetett: jelenleg az V. Budapesti Demográfiai Csúcs zajlik, ahol központi téma hazánk talán legégetőbb problémája: a népesség csökkenése. Azon kívül, hogy mindent igyekszünk megtenni a vágyott gyermekek megszületéséért, az elkerülhető halálozások számának visszaszorítására, a betegségek gyógyítható stádiumú felismerésére is nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk – mondta.

Éppen elég dolog fenyegeti a családokat ezekben az időkben, így legalább a kivédhető veszélyeket fontos kiemelten kezelnünk – mondta, és a szűrések, köztük a méhnyakrák- és emlőszűrések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Beneda Attila szerint a családorvosoknak fokozott felelőssége van abban, hogy e tekintetben is figyeljenek betegeikre és nyilvántartsák, küldjék, illetve szükség szerint számon is kérjék őket a betegségek időbeni felismerése érdekében – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár úgy vélte: a jövő szemléletformálásának fókuszában annak kell állnia, hogy a "jobb félni, mint megijedni"-elv alapján a daganatos betegségek miatti aggodalom aktivitásra és ne passzivitásra ösztönözze az embereket. Az egészségügyi ellátórendszernek ebben meghatározó szerepe van, ám önmagában ezt a célt bizonyosan képtelen elérni, az kizárólag össztársadalmi együttműködéssel sikerülhet – jegyezte meg.

Beneda Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy novemberben konferenciát terveznek arról, hogyan lehet a társadalom lelki egészségét generációk együttműködésének segítségével javítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában