Szőlőáldás

2023.09.05. 16:56

Megáldották az egri egyetem kitűnő szőlőjét

Az egri egyetem idén kiváló szőlőre és szüretre számít. A gyümölcs megáldása idén is megtörtént.

Hornyák Réka

Szőlőből bort készíteni hatalmas ajándék Istentől

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Isten áldását kérte a szőlőtermésre dr. Novák István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese. Az intézmény kőlyuktetői szőlőültetvényén, kedden délelőtt gyűltek össze. Az áldás kérést követően a résztvevőket egy kis fogadással várta az egyetem, valamint az idei szüretelt szőlőből is lehetett fogyasztani. A helyszínen dr. Novák Istvánnal, az áldást kérő Egri Hittudományi Főiskola teológia tanárával beszéltünk. 

– Miért alakult ki ez a hagyomány az egyetemen?

– Az egri egyetemnek már akkor is fontos volt a megfelelő szőlőgondozás, mielőtt katolikus intézménnyé vált. Szerették volna, hogy a szőlészet és borászat mint saját képzési terület bekerüljön az egyetem portfóliójába. Nem olyan egyetem vagyunk, ahol csak a szellemi kincseket előhozó területeken próbálunk jelentőset alkotni, hanem kézzelfogható, szemmel látható eredményekre is törekszünk. Szerencsére vannak is ilyenek, leginkább a szőlészet és borászat területén. Az, hogy egyházi fenntartású lett az egyetem, az azt jelenti, hogy a hitvallás általi értékeket gyakrabban, jobban ápolják. Az Ószövetségben és az Újszövetségben egyaránt sok történet kapcsolódik a szőlőhöz, és a borhoz. A katolikus egyházban maga a szentmise a kenyér és a bor átváltoztatásának a legjelentősebb pillanatát jelenti.

– Örömmel fogadta el az áldásra való felkérést?

– Egyértelműen igen. Amikor megfogalmazódott az igény a kollégák kezdeményezéséből arra, hogy legyen egy megáldás ősszel, a szüret idején a szőlőnek és a leendő bornak, akkor ennek örömmel tettem eleget. Mint az egyetem rektorhelyettese, illetve mint katolikus pap, fontosnak tartom, hogy a felkérésnek eleget téve egy-egy gondolattal és az áldással segítsem ezt a munkát. Ezáltal megvalósul a zsoltáros szava is, aki azt mondja: hasztalan az ember iparkodása, ha nincs rajta az Isten áldása.

20230905 - Dr. Novák István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese Isten áldását kéri a szőlőtermésre az intézmény kőlyuktetői szőlőültetvényén - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Dr. Novák István Isten áldását kéri a szőlőre
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az áldáson részt vett Hegyi Ádám István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokának igazgatója. 

– Miért fontos ez az esemény?

– Azt gondoljuk, hogy az egyetem katolikus hitvallása szempontjából a szőlő és a bor fontos szerepet játszik a mindennapokban, hiszen ez Krisztus vére. Termeszteni a szőlőt és bort készíteni belőle hatalmas ajándék Istentől, ez része kell, hogy legyen az egész éves munkánknak. Ez lelki táplálékot, lelkierőt ad nekünk ahhoz, hogy télen, nyáron és bármilyen időjárási viszontagságban helyt tudjunk állni és legjobbat tudjuk nyújtani. Úgy gondoljuk, ezeket a folyamatokat Isten vezérli. Mi mindennap teszünk azért, hogy jobbnál jobb gyümölcsöt tudjunk termeszteni, illetve hogy jobbnál jobb bor születhessen, de ez nem teljesen csak rajtunk múlik. 

– Milyen az idei termés, a szüret?

– Ezidáig kihívásokkal teli, de jó évjárat előtt állunk. Sok eső volt, ami a tavalyi száraz évhez képest nagyon áldásos. Azonban ez azt is jelenti, hogy növényvédelmi nyomás volt egész évben a szőlőre. Nagyon oda kellett figyelni a növényvédelmi folyamatokra. Szerencsére ezek a legtöbb helyen és időben sikeresek voltak, úgyhogy nagyon szép gyümölcsök vannak jelenleg a tőkéinken. Már a múlt héten elkezdtünk szüretelni, főleg a habzó és gyöngyöző borokhoz valókat és az illatos, korai fajtákat. Előreláthatólag a jövő héten indul be az az intenzív szüret, mikor már a hagyományos egri fajták is sorra kerülnek. A szőlők minőségét kóstolással, illetve laboratóriumi mérésekkel egyaránt vizsgáljuk. Ha ilyen kitűnő időjárás marad mint ma, akkor kiváló termésünk lesz egész szüret alatt, tehát nagyon jó borok fognak készülni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában