Szőlő és bor

2023.09.07. 21:30

Nemzetközi szőlész-borász nyári egyetem Egerben

Nemzetközi szőlész-borász nyári egyetemet rendezett az egri egyetem. Közel negyven résztvevőt számoltak, köztük francia, spanyol és portugál diákokat is.

Hornyák Réka

Harminchat hallgató regisztrált a színvonalas szakmai programra, amelyben elméleti előadások és igen komoly gyakorlati feladatok is szerepeltek

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Csaknem 40 hallgató vett részt az egri szőlész-borász nyári egyetemen, ami a VitEnoClimat című nemzetközi projekt keretében rendezett meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – olvasható az egri egyetem Facebook oldalán. 

A házigazdák mellett francia, spanyol, portugál és olasz partnerintézmények diákjai és oktatói kaptak átfogó képet kutatásainkról, az Egri és Tokaji borvidékről. Kiemelten foglalkoztak a fenntartható szőlő- és bortermeléssel.

A VitEnoClimat nevű projekt a klímaváltozás negatív hatásaival foglalkozik a szőlészet és borászat területén. Fő célja egy rendkívül modern, hasznos és jövőbemutató elektronikus tananyag elkészítése, amely az öt konzorciumi partner tapasztalatain és jó gyakorlatain alapul.

A munka során a szakemberek vizsgálják az egyes országokban az érintett borvidékekre jellemző, klímaváltozással összefüggő kihívásokat és a globális felmelegedés hatását az egyes termőhelyek kiemelkedő termékeire. 

A programban két nyári egyetem is szerepel, az elsőt a napokban tartották az egri egyetemen. Harminchat hallgató regisztrált a színvonalas szakmai programra, amelyben elméleti előadások és igen komoly gyakorlati feladatok is szerepeltek. A résztvevőket több, multinacionális csoportba osztották, így a közös nyelv az angol mellett a szőlő és a bor volt. A hallgatók és az oktatók ellátogattak a Disznókő Szőlőbirtokra és a Szepsy Pincébe, a St. Andrea Szőlőbirtokra és természetesen jártak az egyetem kőlyuktetői szőlőültetvényén is. 

– Fontos tapasztalat, hogy egy-egy ilyen esemény során megismerhetik más országok képzési struktúráját, kutatási irányait. A munka viszont nem áll meg, folyamatosan alakítják az Informatikai és Fejlesztési Intézet által fejlesztett keretrendszert használó e-learning tananyagot. Jövőre a spanyolországi Cadizban rendeznek az egrihez hasonló nyári egyetemet – mondta el dr. Zsófi Zsolt, az egri egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában