Hagyomány

2023.09.30. 17:26

Népmesék ösvényein barangolhattak az egri könyvtárral gyermekek és szüleik

Egerben is megrendezték a Népmese Napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Szabadi Martina Laura

Kézműveskedés is volt a népmese napján

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 – Tudjuk, hogy minden népmese varázslat. Hihetetlen közösség összetartó erejük van, ezt családunkban is megtapasztalhatjuk, de gyermekkönyvtárunkban is, mikor közösen mesélünk, diafilmeket nézünk vagy népmesékhez kapcsolódó foglalkozásokat tartunk – mondta Kelemenné Csuhay Zsuzsanna szolgáltatási igazgatóhelyettes szombaton a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár Népmese Napi eseményének megnyitóján.

Népmese napja a Bródy Sándor Könyvtárban 
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Elmondta, a Népmese Napját 2005 óta rendezik meg – a Magyar Olvasástársaság felhívására – minden év szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtára a Népmese Napjához – Luzsi Margó akkori könyvtárvezető kezdeményezésére – már 2005-ben csatlakozott.

Kreativitásukat is kiélhették a gyermekek
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

– Évszázadok óta öröklődnek az értékek, melyeket a népmesék által kapnak a felnövekvő generációk.. Nem csak mindennapjainkban okoznak örömöt, sok bölcsességet is kapunk általuk. Luzsi Margó elkötelezettje volt a népmesék népszerűsítésének - mondta.
Családokat és a mesekedvelőket nem csak mesével, hanem kézműves programmal, közös játékkal, tánccal várták. Egész napos vendége a könyvtárnak a Kisgombos Könyvesbolt, így  könyv, nyomat és játékvásár is várja az érdeklődőket. Délelőtt a tulajdonostársak, Gombos Kata és Csömör Zsuzsa a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt vezetője és munkatársa szívmelengető történeteket mesélnek, Bertalan Flórával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi énekes hallgatójával együtt énekelhettek a kicsik és nagyok. Kora délután táncház Szécsényi Orsolya könyvtárossal, majd egy óra előtt kezdődött a kézműveskedés.

Az érdeklődők könyveket is vásárolhattak
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az esemény egyben évadnyitó programja a Bébillér családi mesekörnek, ahová továbbra is várják az érdeklődő családokat minden hónap második hétfőjén délután 5 órától.

„Családi mesekörünk, a Bébillér 2023-2024 évi programjába olyan meséket válogattunk, melyek az égig érő mesefáról pottyantak az ölünkbe. Ezek a mesék egytől-egyig azt mutatják meg, hogy a természet tisztelete a legfontosabb dolog az ember harmonikus és örömteli létezéséhez. Az év folyamán mesét mond Navratil Andrea népdalénekes, mesemondó, aki egyben ökológus is. Andrea hitvallása szerint a természet részeként kell önmagunkra tekinteni, s úgy kell élnünk a Földön, hogy gazdagítsuk, ne pedig pusztítsuk azt. A felelősség közös, hiszen apró, egyéni döntéseinkkel egy egész világot meg tudunk változtatni. Az égig érő mesefa történetei mindannyiunknak segítenek jól dönteni. Mesemondó alkalmaink a hagyományos magyar népmesemondás rendjét követik, megidézve a régi fonók hangulatát azzal, hogy több generációt is invitálunk egy közös mesehallgatásra. A meséléseket minden alkalommal alkotó kézműves tevékenység követi, melynek során a családok, a nagyok a kicsikkel együtt készíthetnek el egy-egy apró tárgyat, vagy játékot” – tudatta portálunkkal a könyvtár

Meseillusztráció a népmese napján
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában