Bródy Sándor Könyvtár

2023.09.30. 08:15

Tánccal és játékokkal ünneplik a Népmese Napját hétvégén az egri könyvtárban

Ismét megünneplik a Népmese Napját a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Ebből az alkalomból szeptember 30-án színes programokkal várják az érdeklődőket, s a Bébillér családi mesekör új évadát is megnyitják.

Fekete-Vadászi Erika

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár épülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Népmese Napját 2005 óta rendezik meg hazánkban – s már a kezdetekkor csatlakozott hozzá a Bródy Sándor Könyvtár gyermekkönyvtára –  minden év szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. 

Szécsényi Orsolya könyvtáros portálunknak elmondta, ebben az évben szeptember 30-án 11 és 16 óra között mesével, kézműves programmal, közös játékkal és tánccal várják a családokat, egyedülállókat, valamint a mesekedvelő fiatalokat és időseket, gyerekeket és felnőtteket.

– Vendégünk lesz egész nap a Kisgombos Könyvesbolt, így lesz könyv- és játékvásár is. Gombos Kata és Csömör Zsuzsa a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt vezetője és munkatársa szívmelengető történeteket mesélnek, Bertalan Flórával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi énekes hallgatójával együtt énekelhetünk és tehetjük emlékezetessé a napot – részletezte, s hozzátette, ez az esemény egyben évadnyitó programja Bébillér családi mesekörnek, ahová továbbra is várják az érdeklődő családokat minden hónap második hétfőjén délután 5 órától.

A Népmese Napja részletes programja
Forrás: Beküldött

A Bébillér 2023-2024 évi programjába olyan meséket válogattak, melyek az égig érő mesefáról pottyantak az ölünkbe. Ezek a mesék egytől-egyig azt mutatják meg, hogy a természet tisztelete a legfontosabb dolog az ember harmonikus és örömteli létezéséhez. 

– Mesét mond majd a mesekörben Navratil Andrea népdalénekes, mesemondó, aki egyben ökológus is. Andrea hitvallása szerint a természet részeként kell önmagunkra tekinteni, s úgy kell élnünk a Földön, hogy gazdagítsuk, ne pedig pusztítsuk azt. A felelősség közös, hiszen apró, egyéni döntéseinkkel egy egész világot meg tudunk változtatni. Az égig érő mesefa történetei mindannyiunknak segítenek jól dönteni. Mesemondó alkalmaink a hagyományos magyar népmesemondás rendjét követik, megidézve a régi fonók hangulatát azzal, hogy több generációt is invitálunk egy közös mesehallgatásra. A meséléseket minden alkalommal alkotó kézműves tevékenység követi, melynek során a családok, a nagyok a kicsikkel együtt készíthetnek el egy-egy apró tárgyat, vagy játékot – tette hozzá Szécsényi Orsolya. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában