Közlekedés

2023.09.14. 19:04

Télen több vonat megy majd Szilvásváradra mint eddig

Fölvetődött, hogy vonatok helyett is buszok közlekednek majd Eger és Szilvásvárad között szeptembertől. Lázár János most írt a képviselőnek, hogy erről nem született döntés, sőt, télen több vonat megy majd.

Tóth Balázs

A téli menetrendben is megmarad a hétvégi reggeli és esti vonatpár a vonalon

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Válaszolt Lázár János építésügyi és közlekedésügyi miniszter Oroján Sándor egri önkormányzati képviselő Eger-Szilvásvárad vasútvonal jövőjét firtató kérdésére. Mint arról mi is írtunk, augusztus elején fölröppent a hír, hogy miután augusztus elsejétől tíz mellékvonalon „közlekedési módot váltottak”, szeptembertől újabb vasúti mellékvonalakon függesztenék föl a személyvonat-közlekedést és állítanának be helyettük buszokat. A MÁV szerelvény és munkaerő-hiánnyal magyarázta az intézkedés szükségességét. A szeptembertől tervezett szüneteltetés listájára az Eger-Szilvásvárad vonal is bekerült. Oroján Sándor és lapunk is tett föl kérdéseket a tárcának az ügyben, az egri képviselő most kapott választ a tárcavezetőtől. 

Oroján Sándor közzétette a miniszter levelét, amely arról szól, hogy vasútvonalat nem zártak be, csak a vonatok helyett autóbuszok szállítják az utasokat. Döntés sem született arról, hogy további vonalakon is ugyanez történjen, az egész mellékvonal hálózaton vizsgálják, hogyan lehet kiszámítható és fenntartható közlekedést biztosítani. Lázár János azt is írta, augusztus 28-tól módosult a vasúti közlekedés és a turistaforgalom érdekében a téli menetrendben is megmarad az eddig csak a tavaszi-nyári menetrendbe beállított hétvégi reggeli és esti vonatpár a vonalon.

Horváth László országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta, azt az információt kapta kormánytól, a kérdés nincs napirenden, nincs szó a vasút megszüntetéséről, felfüggesztéséről. Reméli, a szilvásváradi vasútvonal fejlesztése is megtörténik, de kihasználtságának is növekednie kellene, mert kevesen ülnek a kis pirosokon. Ehhez jobb menetrend kellene, csatlakozásokkal. Szerinte ehhez a vidékhez, a turizmushoz, a mindennapokhoz hozzátartozik ez a vasútvonal. A MÁV-nak kell lépnie a fejlesztésben, ő azért lobbizik, hogy a környék útjai, vasútja is rendben legyen. Mint mondta, az elmúlt években sok közút megújult, Mikófalván egy rövid részre várnak még, de meg fog valósulni. A következő évi négyesfogathajtó világbajnokság kapcsán az Eger Szilvásvárad közötti úton is lesz felújítás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában