Jegyzet

2023.09.19. 08:00

Tettek

Barta Katalin

Panaszkodásban jók vagyunk mi, magyarok. Az idén nyáron megszámolni se tudom, hány felháborodott kommentet olvastam a gazos, elhanyagolt területekről, a szemetes utcákról, közterekről. Ezeknek végkicsengése szinte kivétel nélkül a felelősök keresése volt. Átkozták az elkövetőt, de még jobban a szolgáltatót, vidéken a közmunkásokat, hogy miért nem vágták le a füvet időben, szedték fel mások helyett a szemetet. 

Méltatlankodni szabad, de azt sem tiltja meg senki, hogy saját akaratunkból tegyünk valamit a környezetünkért. A legtöbbször annyi is elég lenne, ha például a portánkról kilépve száz méteres sugarú körben összeszednénk a szemetet. Akinek ideje, energiája, eszköze van, néhány négyzetméterrel több füvet is nyírhatna például a saját portáján kívül. 

Örömmel látom, hogy akadnak ilyen önszerveződő csapatok Egerben is. A legutóbb például a Rajner Károly utca fiatal családjai fogtak össze, hogy rendbe tegyék játszóterüket. Belefért az apukák, anyukák idejébe, hogy egy pár órát serénykedjenek közös terük körül. Padokat festettek, felújították a hintákat, mászókákat, gazoltak a területen. 

Szeptember végén pedig piknikre készülnek, ahol gyerekestül, nagyszülőstül mindenkit várnak, akinek fontos a saját környezete és annak élhetőbbé tétele. Végre valami ügy, ami nem a panaszkodásról, egymásra mutogatásról, hanem egy kis önszerveződő kezdeményezésről szól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában