Népkonyha

2023.09.18. 20:31

Újra mindenkinek jut egy tál ingyen meleg étel Kerecsenden

Egyre nagyobb az igény a népkonyhai szolgáltatásra. Az ingyenes ételosztásokon már nem szégyen megjelenni.

Barta Katalin

Kerecsenden is meleg étellel várják a rászorulókat Illusztráció

Forrás: Ádám János/ Észak-Magyarország

Hétfőtől újra indul a népkonyha szolgáltatás a településen - adta hírül az önkormányzat. Minden 18 éven felüli helyi lakos igényelheti az ingyenes egy tál meleg ételt, aki regisztál a téesz irodában.  Ehhez TAJ-kártyára, személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség. Az ételosztás a Beregsori utca 3. szám alatt zajlik, hétköznapokon délelőtt 10 óra 15-től 12 óra 15 -ig. 

Vármegyénkben számos településen osztanak napi rendszerességgel egy-egy tányér ételt annak, aki igényli ezt. Korábban Nagytályán, Kerecsenden, Mezőtárkányban és Egerfarmoson, nem sokkal később Tarnaleleszen, Szentdomonkoson, Fedémesen is megteremtették az osztáshoz szükséges feltételeket.  A szolgáltatást igénybe vevők határozatlan ideig naponta kaphatnak egy tányér étket, amíg a készletekből jut. 

A népkonyha nem új keletű intézmény. Ezek olyan jótékony egyesületek konyhái, amelyekben a szegény néprétegek számára ingyen vagy nagyon mérsékelt áron egészséges és tápláló ételeket főznek. A jótékonysági elv egyik alkalmazása, amely enyhíti a szegénység szenvedéseit, s megelőzi annak okait. A közegészségügynek is fontos szolgálatot tesz. Szervezését manapság az önkormányzatok kezdeményezik.

A fenntartó egyesületek általában hatósági támogatásban részesülnek. Legtöbbet tettek e téren az utóbbi évtizedek alatt a karitatív szervezetek. (Máltai Szeretet Szolgálat, Magyar Vöröskereszt, Egy Falat Esély Alapítvány). Egerben és környékén naponta több száz adag ételt oszt a rászoruló nagycsaládosoknak, időseknek, munkanélküli és beteg embereknek az Ételt az életért Alapítvány, a Vöröskereszt megyei szervezete pedig időszakonként szervez ingyenes ételosztást a hidegebb hónapok beköszöntével.  A sorba egyre többen állnak be olyanok is, akik rendelkeznek ugyan bevételekkel, de a rezsiszámlák, a bérleti díj vagy a gyógyszerek kifizetése után, a jelenlegi árak mellett már nem tudnak elégséges ennivalót tenni az asztalra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában