Városgondozás

2023.09.01. 13:00

Van egy kiskapu, akár jövő hétfőn kezdhet az egri városgondozás új vezetője Szűcs Tamás szerint

Sürgősségi írásbeli szavazással határozott az Evat Zrt. Igazgatósága az új ügyvezető megválasztásáról. A taggyűlést hamarosan összehívhatják, s addig is biztosított a városgondozás működése Szűcs Tamás szerint.

Szabadi Martina Laura

EVAT Zrt. (Egri Vagyonkezelő és Távfűtő)

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

– Telefonbeszélgetésünk során elmondtam, hogy a taggyűlés megtartása a szükséges igazgatósági döntés függvénye, amivel az ügyvéd úr is remélhetőleg tisztában van. Az, hogy a meghívó kiküldése és a taggyűlés összehívása között teljen el 15 nap, az polgármester úr saját javaslata volt a közgyűlési előterjesztésben, és ezt fogadta el a testület is. Számomra érthetetlen, hogy utólag miért támadja saját javaslatát a polgármester – reagált Szűcs Tamás, az Evat  vezérigazgatója portálunknak dr. Zvara István ügyvéd, a városgondozásban tulajdonos Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás képviselője és Mirkóczki Ádám polgármester csütörtöki nyilatkozataira. Ebben mindketten azt hangsúlyozták, hogy az Evat késlekedik, így szeptember 1-től nincs vezetője az egri városgondozásnak.

– Arról a polgármestert kellene megkérdezni, hogy miért nem hívta össze hamarabb a közgyűlést az ügyvezető választás miatt, a kezelendő helyzet ugyanis már az előző, augusztus 11-i közgyűléskor ismertté vált. Így akár augusztus 17-én is lehetett volna már közgyűlést tartani, ehhez képest lett augusztus 28-ra tűzve a közgyűlés időpontja. Természetesen közös érdekünk, hogy a Városgondozás Eger Kft. helyzete mielőbb rendeződjön. Ezért az Evat nyitott korábbi időpontra történő - bár a Ptk. alapján nem szabályos! - összehívásra, de korábban mindig a kisebbségi tulajdonos hulladékgazdálkodási társulás, és annak elnöke Mirkóczki Ádám a társulás jogi képviselőjén, dr. Zvara István ügyvéden keresztül támadta meg az általa nem szabályosnak vélt taggyűlési döntéseket. Ezért azt hiszem, érthető, hogy némi bizalmatlansággal és különösen nagy óvatossággal járunk el ebben a kérdésben  – emelte ki Szűcs Tamás.

Közölte, augusztus 31-én délután sürgősségi írásbeli szavazás útján, született meg az Evat Zrt Igazgatóságának határozata, amely lehetővé teszi az új ügyvezető megválasztását a Városgondozás Eger Kft. taggyűlésén.

– A polgármester előterjesztése alapján elfogadott közgyűlési határozat szerint – a tegnapi napon kiküldött meghívó alapján -, legkorábban 15 nap után tartandó az a taggyűlés, ahol az új igazgató megválasztható. Ettől eltérően, egy jogi kiskapu alapján, a tagok teljes egyetértésével és együttműködésével, korábbi időpontban is megtartható ezen taggyűlés és a cég zavartalan működése érdekében az Evat Zrt ebben természetesen partner, így akár már a jövő hétfőn is munkába tud állni az új igazgató – válaszolta portálunk kérdésére.

Arról is tájékoztatott, hogy a Városgondozás Eger Kft-nél a különböző szakterületek rendelkeznek felelős vezetőkkel, így hasonlóan az ügyvezető szabadsága idején a cég működése rövid távon biztosított.

– Egyetlen cég sem működhet vagy maradhat tartósan ügyvezető nélkül, ilyen esetben a tulajdonosok kötelezettsége a jogszerű működés helyreállítása. Ellenkező esetben felszólítás következik, majd annak esetleges eredménytelensége esetén a cégbíróság törlési eljárás alá vonhatja a céget. Ám ennek lehetősége a fentebb is leírt helyzet okán véletlenül sem áll fent – szögezte le Szűcs Tamás. A Jánosi Zoltán Evat igazgatósági tag és helyi Momentum pártelnök által kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárásról csak annyit közölt, az a kormányhivatal hatásköre, az annak keretében teendő intézkedések megítélése nem tartozik az Evat kompetenciájába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában