Városgondozás-SAGA

2023.08.31. 20:45

Szeptembertől nincs ügyvezetője az egri városgondozásnak, a hulladéktársulás aggódik

A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás felhívta a figyelmet, hogy már csak csütörtökön van vezetője a cégnek. Az új ügyvezető pedig még nem kezdte meg a munkát. Jánosi Zoltán közölte, a kormányhivatalhoz fordul a hétfői közgyűlési ülés miatt. A vezetőváltás részleteiről nyilatkozott dr. Zvara István ügyvéd, a városgondozásban tulajdonos Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás képviselője is portálunknak.

Szabadi Martina Laura

Még folyik a vita a Városgondozás Eger Zrt. vezetői pozíciójával kapcsolatban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ferenczy Tamás ideiglenes megbízatása a Városgondozás Eger Kft. vezetésére augusztussal lejár. Eged Renátó kinevezése a cég ügyvezetőjeként még nem él, tehát a cégvezetés újra nem biztosított szeptember első napjától. Ebből már volt probléma a városgondozásnál,  a vezetőhiány, azaz az aláírásra jogosult személy hiány ugyanis a feladatellátásban is okozhat gondokat.

Ráadásul Jánosi Zoltán, az Evat igazgatóság tagja és a Momentum Mozgalom egri vezetője portálunknak elmondta, a kormányhivatalhoz fordult törvényességi felülvizsgálat ügyében a hétfői rendkívüli közgyűlési ülés miatt. A város alapokmánya szerint ugyanis a meghívó kiküldése és az ülés között 5 napnak el kell telnie. Ez kevesebb idő, 4 nap volt. Ezt a passzust az alapokmányban elvileg azért építették be, hogy a mindenkori városvezető – jelen esetben Mirkóczki Ádám – ne tudjon csak úgy random üléseket összehívni és időben megtudják a képviselők, hogy mi lesz a téma, legyen idejük tájékozódni. Ám amennyiben a kormányhivatal nem találja szabályosnak az ülést, az is előfordulhat, hogy a hétfői döntés sem szabályos. Pedig a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás képviselője szerint már most sürget az idő a vezetőt illetően.

– A Városgondozás Eger Kft. tulajdonosai az új ügyvezető kiválasztásához 4 tagú bíráló bizottságot hoztak létre. Ebbe 3 tagot az Evat Zrt., egyet pedig a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás delegált, ez utóbbi voltam én. A közgyűlés által meghatározott szempontok szerint kiírt pályázata beérkezett anyagok közül az Evat Zrt. által delegált tagok választották ki a lehetséges jelölteket és behívták őket egy interjúra. Július 31-én a bíráló bizottság egyhangúan 3 jelentkezőt talált alkalmasnak – köztük volt Ferenczy Tamás és Eged Renátó is – és indítványozta őket elfogadásra az Evat igazgatóságának. A bíráló bizottság javaslata alapján az Evat Igazgatósága két jelöltet, Ferenczy Tamást és Eged Renátót javasolta a közgyűlésnek. Ferenczy Tamás azonban nem felelt meg teljes mértékben a közgyűlés által támasztott kritériumoknak, ezt én jeleztem a grémiumnak. Ezért kaptam hideget-meleget, egyes tagjaitól a szavazás napján, pedig a többi bíráló bizottsági tag is észrevehette volna ezt – mondta dr. Zvara István ügyvéd, a városgondozásban tulajdonos Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás képviselője portálunknak.

Eged Renátó személyét így nem Mirkóczki Ádám polgármester javasolta, hanem a bírálóbizottság, majd az Evat igazgatósága. Mivel egy városi cég nem maradhat ügyvezető nélkül, így a polgármester úrnak is támogatnia kellett az alkalmas jelölt megválasztását a közgyűlésben. A közgyűlés hétfőn meg is választotta Eged Renátót ügyvezetővé, ám úgy tudom, hogy egyes Evat igazgatósági tagok – például Jánosi Zoltán – nem fogja megszavazni a kinevezését. Ha így lesz, akkor az a furcsa helyzet áll majd elő, hogy az Evat igazgatósága által javasolt jelöltet utólag maga az Evat igazgatósága nem választaná meg. Hogy ez kinek az érdekét szolgálná, azt nem tudom, de Egerét biztosan nem – hangsúlyozta dr. Zvara István.

Kiemelte, korábban Juhász Géza ügyvezető idejében az Evat Zrt. a kötött mandátum elvét hangoztatta, azaz ha a közgyűlés döntött egy kérdésben akkor azt az igazgatóságnak jóvá kell hagyni és végig kell vinni a folyamatot.

– Erről valahogy most megfeledkeznek. Jelenleg úgy tűnik, hogy szeptember 1-től nem lesz ügyvezetője a Városgondozás Eger Kft-nek, mert az ideiglenes ügyvezető megbízatása augusztus utolsó napján lejár. A társulás nevében két napja már jeleztem az EVAT Zrt. vezérigazgatójának, hogy tartsunk csütörtökön egy rendkívüli taggyűlést és nevezzük ki a közgyűlés által megválasztott ügyvezetőt. Választ mostanáig nem kaptam az EVAT Zrt-től, pedig felelős tulajdonosként ezt a kockázatot nem vállalhatnánk, törvénytelenül nem működhet egy cég. Eged Renátó a Közgyűlési döntés előtt egyébként írásban jelezte, hogy megválasztása esetén lemond az összeférhetetlenséget okozó tisztségéről, így csúsztatás, hogy dupla bért és pozíciót kívánna betölteni. Eged Renátó szakmai munkáját a gyakorlatból is ismerem és bárcsak több ilyen szakembere lenne Egernek! Akkor talán megszűnnének az ilyen közéleti viták is. Ennek volt egriként szívből örülnék – fogalmazott.

A fentiek nyomán érdeklődtünk az EVAT vezetésénél illetve az önkormányzatnál is, hogy szeptembertől vezető hiányában mi várható a Városgondozás Eger Kft-nél. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában