Változás

2023.09.30. 11:25

Vasárnap élesedik Hevesben az új ügyeleti rendszer: ezt a számot hívjuk, ha baj van

Október elsejétől Heves vármegyében is működésbe lép az új alapellátási ügyeleti rendszer - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál ígérte: mindent megtesznek, hogy Hevesben lakók is elégedettek legyenek.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője jobb ellátást ígér

Forrás: Laufer László

Győrfi Pál közölte, az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva elérhetők - ismertette a szóvivő.

- Az eddigi tapasztalatok és a több mint 140 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja – hangsúlyozta az OMSZ kommunikációs vezetője.

A Hevesben élőkhöz szóló videóban azt is elmondta: az egységes rendszer már 9 vármegyében jól működik, a betegeknek a korábbinál jobb ellátást nyújt. Tapasztalataik szerint a betegek hétköznap 16 és 22 óra között rendszerint háziorvosi jellegű problémákkal keresik fel az ügyeletet, Este 10 óra után viszont, ha az ügyeletet hívják ott akkut, sokszor súlyos egészségügyi probléma áll a háttérben – erre épül az új rendszer két eleme. 

Heves vármegyében öt helyen fogadják a betegeket Forrás: Országos Mentőszolgálat

Heves vármegye öt pontján találnak majd a betegek úgynevezett háziorvosi ügyeletet. Éjszaka pedig négy telephelyen működik majd az ügyelet, de azt tanácsolják, hogy akinek valamilyen konoly egészségügyi problémája akad, az – mielőtt elindulna bárhová –, tárcsázza a 1830-as telefonszámot. E számon olyan egészségügyi szakember fogadja a hívást, aki ha kell telefonon segít, ha kell, akkor ügyeletet küld a beteg lakására, akár a legkisebb faluba is. Ha kell, akkor az ügyelet kimegy hozzá, és ellátja a beteget. Ha még nagyobb a baj, akkor pedig azonnal akár mentőt is tud riasztani – például egy infarktusgyanú esetén. Bármelyik telephelyre gyermekkel is be lehet menni, de van közvetlen gyermekügyelet is Egerben.

Győrfi Pál kifejtette, az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém vármegye is csatlakozott, írta az MTI. Október 1-től Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyék is csatlakoznak az új alapellátási ügyeleti rendszerhez.

Győrfi Pál hozzátette, az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

A jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon - írta Győrfi Pál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában