Ellátás

2023.08.08. 11:52

A Tisza-tónál már szeptembertől változik az orvosi ügyeleti rend

Az új rend szerint Tiszafüreden éjszakai ügyelet várja a betegeket. Ősztől a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez, amelyhez Heves vármegye majd csak októbertől.

Heol.hu

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője

Forrás: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország

Az ország hat vármegyéje után szeptember elsejétől a Jászkunságban is bevezetik az új orvosi ügyeleti rendszert, erről az Országos Mentőszolgálat levélben tájékoztatta az önkormányzatokat, de megkeresték a háziorvosokat is - írja a szoljon.hu.

- Eljött az ideje, hogy a korábbi heterogén gyakorlattal ellentétben, egy egységes megoldást találjunk, ami a betegeknek egy magasabb színvonalú és garantált ellátást biztosít – hangsúlyozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportálnak.

Az új, egységes alapellátási ügyeletnek pontosan az a célja, hogy a beteg kiszámítható módon, megfelelő színvonalú, biztonságos ellátásban részesüljön - írja a szoljon.hu.

– Volt egy másfél éves modellprogram Hajdú-Bihar vármegyében, ahol megnéztük azt, hogy egyáltalán ekkora területen az ügyeleti ellátás milyen elemekből áll. Figyeltük a beteg forgalmat, azt is mikor, milyen panaszokkal jelentkeznek ellátásra a lakosok. És bár egy vármegyéből nem lehet általánosítani, de sok értékes tapasztalatot gyűjtöttünk. Például, hogy a betegek 16 és 22 óra között szinte biztos, hogy valamilyen háziorvosi jellegű problémával fordulnak az ügyelethez, viszont 22 után hirtelen változik a helyzet, és tényleg azok jelentkeznek, akiknek akut panaszai, hirtelen tünetei vannak és valamiféle sürgősségi ellátásra van szükségük – számolt be a tapasztalatokról a szoljon.hu-nak.

A tapasztalatok szerint, amikor új vármegyék csatlakoznak a rendszerhez, az első napokban megugrik a 1830-as telefonszámra érkező hívások mennyisége. Sokan próbaképp hívják a megadott számot - közölte a szoljon.hu.

A rendszer úgy épül fel, hogy a vármegye területén kilenc ponton – Szolnokon, Jászberényben, Mezőtúron és Karcagon a kórházban, míg Törökszentmiklóson a rendelőintézetben, Kunszentmártonban Városi Egészségügyi Központban, addig Tiszafüreden a Nefelejts út 4. szám alatt, Kunhegyesen a Dózsa György u. 4. szám alatt, Jászapátiban pedig Kossuth Lajos út 10. szám alatt – háziorvosi ügyelet működik, és, ha éjszaka van probléma négy helyszínen – Szolnokon, Jászberényben, Karcagon és Tiszafüreden – éjszakai ügyelet is van - írja a szoljon.hu.

Vegyes rendszert kellett egységesíteni

Az ügyeleti ellátás múltja úgy alakult, hogy régen az orvoshoz bármikor, akár éjszaka is be lehetett kopogni, ha szükség volt rá, vette a kabátját és indult a beteghez, ez valahogy benne volt az orvos kötelezettségeiben is.

– Fejlődött a világ és az intézményrendszer, nem lehetett elvárni egy doktortól, hogy a nap 24 órájában elérhető legyen és betegeket lásson el – mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a szoljon.hu-nak.

Az ötvenes években már arról szóltak a híradások, hogy a tanácsok külön orvosokat szerződtettek erre a feladatra. A rendszerváltás után az önkormányzatok gondoskodtak erről.

– Az elmúlt évtizedekben egy nagyon heterogén kép alakult ki az országban. A legjellemzőbb megoldás, hogy az önkormányzat külön szerződött az orvossal vagy egy céggel. Az elmúlt évtizedekben, ha szakmailag nézzük voltak helyek, ahol jól működött és a betegek elégedettek voltak, de sajnos még több helyen ennek az ellenkezőjét lehetett tapasztalni. A betegek panaszkodtak a működésre, az egységesítés erre jó megoldás – hangsúlyozta a szoljon.hu-nak.

Portálunkon nemrég írtunk arról, hogy Heves vármegye majd októbertől csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez. Az eredeti tervek szerint Hevesben júniusra tűzték ki a csatlakozást, ez mégsem történt meg. Korábban egy miskolci sajtótájékoztatón kérdeztük Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét, hogy Hevesben június elsején indul-e az ügyelet, akkor kifejtette, az indulásnak vannak feltételei, folyamatban vannak eszközbeszerzések, ennek függvényében indulhat el az egyes megyékben az átalakított ügyelet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában