Átalakítás közben

2023.02.12. 07:00

A háziorvosi ügyeleti rendszer soha nem volt tökéletes a siroki háziorvos szerint

Megosztja a háziorvosokat az új ügyeleti rendszer. Sirok háziorvosa szerint a puding próbája, ha megeszik. Valakinek gyógyítani kell.

B. K.

Dr. Kristofóri György háziorvos idős kora ellenére vállalja az ügyelettel járó plusz terhet

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Kristofori György, Sirok 74 éves háziorvosa sok mindent tapasztalt az elmúlt évtizedekben a saját szakmájában. Most arról kérdeztük, mit szól a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításához, amely a tervek szerint ez év folyamán minden megyében végbemegy. Az új rendszert Hajdú-Bihar Vármegyében tesztelték először. Ennek eredményeit nem hozták egyelőre nyilvánosságra, viszont ez adja az alapot az átalakításához. Amit eddig tudunk, hogy tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Az átalakítás szerint megváltozott a háziorvosi körzetek, illetve az ügyeleti rendszer kialakítása is. 

Kristofori doktor érdeklődésünkre azt mondta, egyelőre sok a bizonytalanság, de egy dolgot bizton állíthat: a háziorvosi ügyeleti rendszer soha nem volt tökéletes. Emlékszik azokra az évekre, amikor fiatal orvosként a saját autójával járta éjszakánként a környező falvakat, ahol orvosi segítségre volt szükség. Nappal Sirokban rendelt, éjjel pedig ki kellett pattanni az ágyból, ha baj volt. Ezt váltotta a térségi ügyeleti rendszer, esetében recski központtal. Itt eleinte a környék településeinek háziorvosai ügyeltek felváltva, mivel azonban az önkormányzatok nem tudták finanszírozni ennek költségét, egy külső céget bíztak meg a feladattal. - Ez sem volt hatékony, rengeteg volt a betegpanasz. Most Egerben a Szálloda utcában látják el az ügyeleti teendőket, de aki bajba kerül,  az sem igazán elégedett a jelenlegi szolgáltatással. Ha nagy a baj, inkább a mentőket tárcsázzák, ahonnan a beteget a megyei kórház sürgősségi ügyeletére szállítják. 

 

Tudomása szerint neki például Pétervásárán kellene havi két alkalommal ügyelnie délután négytől este tíz óráig, óránként nyolc-kilencezer forintért. A rendszer folyamatosan épül ki, tehát az észak-hevesi térségben leghamarabb idén nyáron léphet életbe az új gyakorlat. 

 

A doktor szerint lehet azon fanyalogni, hogy rossz a rendszer, de az soha nem volt jó. Tisztában kell azzal lenni, hogy rengeteg háziorvos hiányzik országos szinten az alapellátásból, de a munkát mégiscsak el kell valakinek végezni. Ő maga kora ellenére vállalja az ezzel járó feladatokat, mert ezt erkölcsi kérdésnek tartja. Siroki betegei mindig minden körülmények között számíthatnak rá.

Újdonság, hogy az Országos Kórházi Főparancsnokság a háziorvosi körzetek kialakítása során figyelembe veszi, hogy a háziorvosi körzetben ellátott lakosságszámnak a házi gyermekorvosi körzet esetén legalább 600, a felnőtt és vegyes háziorvosi körzet esetén legalább az 1200 főt el kell érnie. Nem köthető finanszírozási szerződés, ha az új körzet létesítése következtében valamely meglévő körzet lakosságszáma felnőtt és vegyes körzet esetén 1200, gyermekkörzet esetén 600 fő alá csökken. Vagyis ebben az esetben megszűnik a praxis.

Havonta kétszer kellene ügyelniük a háziorvosoknak

A központi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervezi Budapesten kívül. Így január elsejétől az OMSZ a háziorvos és házi gyermekorvos részvételével működő ügyeletet hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-től 14 óráig biztosítja. A területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatban dolgozó háziorvosnak, házi gyermekorvosnak az ügyeleti szolgálatban havonta legfeljebb kétszer részt kell vennie. A MOK rendkívüli országos küldöttgyűlése azt javasolja, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását. A kamara emellett rövid és hosszú távú cselekvési javaslatokat fogalmazott meg.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában