ÁGOTA

2023.10.14. 15:31

291 gyermekről 103 nevelőszülő gondoskodik Hevesben + fotók

A felsőtárkányi tónál tartottak családi napot az ÁGOTA nevelőszülői hálózat Heves vármegyei tagjai.

Remek hangulatban telt a szombati rendezvény Felsőtárkányban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Benépesült szombaton a felsőtárkányi tó partja, kirándulók, környékbeli családok mellett az ÁGOTA nevelőszülői hálózat Heves megyei tagjai is kilátogattak a ligetbe, hogy közös programokon vegyenek részt. A kisebb gyerekeknek arcfestéssel, csillámtetoválással készültek, majd kalandtúrára invitálták a gyerekeket, több állomáson ismerkedtek a természettel, játékokkal. Volt azonban rocky bemutató is, valamint a délután folyamán a Hevesi Family családi zenekar is koncertet adott. A rendezvény célja az volt, hogy megtapasztalják, a hálózat tagjai egy nagy közösséget alkotnak. Voltak egészen apró gyerekek és kiskamaszok is, hiszen ma már szabály az, hogy a 12 éven aluli gyerekeket nem otthonban, hanem családokban igyekeznek nevelni.

A táncos lányok is kitettek magukért
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Barátné Balogh Ildikó, az észak-magyarországi és Pest megyei gyermekotthonok és nevelőszülői hálózat területi igazgatója elmondta, országszerte közel 23 ezer gyerekről gondoskodnak nevelőszülők. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót a szeged-csanádi Egyházmegye indította el, s már 13 megyében vannak jelen. Hevesben 291 családból kiemelt gyerekről 103 nevelőszülő gondoskodik, a saját gyermekeiken kívül viselik gondjukat a kicsiknek. 

A szervezőktől megtudtuk, a testvéreket igyekeznek egy családnál, vagy legalább egy településen elhelyezni. Teljes körű ellátást biztosítanak nekik és gondoskodnak testi, lelki, érzelmi fejlődésükről egészen addig, míg vér szerinti családjuk helyzete megnyugtatóan rendeződik és a gyerekek visszatérhetnek szüleikhez, vagy ha ez nem sikerül, akkor míg a gyermeket örökbe nem fogadják. 

Elhangzott, most is várják nevelőszülők jelentkezését, akik képesek nyugodt körülményeket biztosítani az erre rászoruló gyerekeknek, kitárják szívüket a gyerekek előtt, s megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. A jelölteknek képzésen is részt kell venniük, amelyen kiderül, megfelelnek-e a követelményeknek, illetve az is, hogy ők valóban szeretnék-e vállalni a befogadott gyerekekkel járó munkát, az örömet, problémákat. Mivel a nevelőszülői társadalom elöregszik, ezért várják soraikba a fiatal családokat. A nevelőszülőséget már foglalkoztatási jogviszonyként fogadják el közel egy évtizede.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában