Takarékosság

2023.10.08. 06:55

4 napos munkarenddel is spórolna a gyöngyösi önkormányzat a fűtési szezonban

A fűtési költségeket továbbra is visszafognák Gyöngyösön. Az elmúlt fűtési szezonban 30 százalékos megtakarítást jelentettek a gyöngyösi városháza intézkedései.

Szabó István

A tavaly sikeres energiatakarékossági lépések mellett újakra is készül a városháza

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Harmincszázalékos megtakarítást sikerült elérnie a gyöngyösi önkormányzatnak a 2022/23-as fűtési szezonban bevezetett energiatakarékossági intézkedésekkel, adta hírül a városháza. A hétfői képviselő-testületi ülésen a grémium elé került beszámoló a korábbiak mellett további megtakarítási javaslatokat is tartalmaz az idei fűtési szezonra vonatkozóan. Az előterjesztés szerint továbbra is javasolt többek között a belső hőmérsékletek maximalizálása termoszelepekkel, valamint a hőfok visszaellenőrzése a telepített távleolvasós hőmérőkkel és szúrópróba szerű helyszíni ellenőrzésekkel. Ezután is javasolt a téli szünetek meghosszabbítása, továbbá a hivatalban 4 napos jelenléti munkaidő fenntartása fűtési idényben, valamint szoros együttműködés az intézmények vezetőivel a nyitva tartásokhoz optimalizált a fűtési rendszerek működése érdekében, illetve épületek hőszigetelése, kazánfelújítás.

Az előterjesztés új elemként javasolja a kazánvezérlések időzítésének optimalizálását a távleolvasós hőmérők adatai alapján, továbbá a nem használt, vagy raktárként használt helyiségek beazonosítását és hőmérsékletük csökkentését, ezen felül a Városgondozási Zrt-vel szerződés megkötését az intézmények fűtési rendszereinek üzemeltetésére, illetve fogyasztási helyek szükségességének felülvizsgálatát. A városháza közleménye szerint a javaslatok zöméről az október végi ülésen döntenek majd a képviselők, akik azonban már hétfőn is határoztak néhány kérdésben.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a karácsonyi díszvilágítást november 20. és január 10. között tartják fenn, a műjégpálya pedig december 20-tól üzemel majd a városi strand területén. A grémium az önkormányzati intézmények fűtési rendszereinek karbantartási munkáival a Városgondozási Zrt.-t bízta meg. A testület felkérte az intézmények és gazdasági társaságok vezetőit, valamint a hivatali vezető tisztségviselőket, hogy mindent tegyenek meg az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A már korábban elrendelt téli igazgatási szünetet is módosította a grémium a még nagyobb mértékű energiamegtakarítás érdekében: a hivatal december 18-a és 26-a között ügyelet ellátása mellett tart igazgatási szünetet. December 27-e és 2024. január elseje között a kormányzati szervek igazgatási szünetével összhangban ügyelet nélküli teljes bezárásra kerül sor, míg január első hetében energiamegtakarítás miatt áll le a hivatal, áll a városháza közleményében. Arról már portálunkon is beszámoltunk, hogy a gyöngyösi óvodák és bölcsődék az iskolai szünethez igazodva tartanak téli szünetet, vagyis december 22-e és január 8-a között lesznek zárva. 

További energiatakarékosági lépésként a grémium úgy döntött, hogy teljeskörűen felújítja a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok fűtési rendszerét, amely az elmúlt 17 évben elhasználódott, és számos meghibásodás hátráltatja a működését. A képviselők a fűtési rendszer teljes cseréje mellett döntöttek. A munkákat két ütemben valósítják meg, a fedezetére az idei költségvetésből mintegy 24 millió forintot biztosítanak a lefolytatott versenyeljárás alapján.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában