Testületi ülés

2023.10.02. 13:35

Az iskolai szünetekben zárva lesznek a gyöngyösi óvodák és bölcsődék is

Hétfőn megkezdte őszi ülésszakát a gyöngyösi képviselő-testület.

Szabó István

Ülésezik a gyöngyösi képviselő-testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az idei első őszi rendes ülésével kezdte hétfőn a napot Gyöngyös képviselő-testülete. A közösségi együttélés szabályainak megsértése tárgyában a június 15. és szeptember 20. időszakban átruházott hatáskörben tett intézkedésekről dr. Kozma Katalin jegyző számolt be a grémiumnak. 

– A  fenti  időszakban a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2, a közterületek rendeltetéstől eltérő használatával kapcsolatos szabályok megsértése miatt egy, a parkolás rendjével kapcsolatos szabályok megsértése miatt 42 esetben hoztunk  figyelmeztető határozatot. A közterületek rendeltetéstől eltérő használatával kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2 esetben 20 ezer forint, a parkolás rendjével kapcsolatos szabályok megsértése miatt egy esetben 60 ezer forint közigazgatási bírság kiszabására került sor. A tárgyidőszakban 2 esetben került sor eljárás megszüntetésére, 3 esetben pedig a bejelentés visszautasítására – foglalta össze dr. Kozma Katalin.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság a 2023/2024. tanév I. félévi felsőoktatási ösztöndíj-támogatási jogosultság felülvizsgálatáról a szeptember  26-i ülésén döntött. Dr. Végh Attila bizottsági elnök tájékoztatása alapján a bizottság egy ösztöndíjszerződés esetében a  fennálló jogosultságot fenntartja, elrendeli az ösztöndíj 200 ezer forintos összegének október 31. napjáig történő folyósítását.

– Egy ösztöndíjas a képzésre irányadó tanulmányi időtartam alatt a tanulmányait nem fejezte be, ezért őt visszafizetési kötelezettség terheli. A részére folyósított egymillió forint ösztöndíj visszafizetésére kötelezik az erről szóló rendelkezés kézhezvételét követő 30 napon belüli esedékességgel. A összeg után járó több mint 173 ezer forint kamatot a bizottság elengedi abban az esetben, amennyiben az ösztöndíjas a visszafizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz. Két ösztöndíjas befejezte a tanulmányait. Az önkormányzat részükre munkalehetőséget felajánlani nem tudott, ezért az ösztöndíjasok részéről szerződésszegés nem történt – tájékoztatta dr. Végh Attila a grémiumot.

Ismét összeült a gyöngyösi grémium
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az ülésen elhangzott, hogy az új nevelési év indulását követően a város valamennyi tagóvodája felmérte az igényeket annak érdekében, hogy megismerje a szülők őszi szünetre, illetve a téli szünetre vonatkozó óvodai ellátással kapcsolatos szándékait. A testület döntése alapján energiatakarékossági okok és az iskolák részére elrendelt szünidei zárva tartás miatt az őszi zárás a gyöngyösi óvodákban idén október 30-tól november 3-ig tart. Ez idő alatt a Dobó úti tagóvoda tart ügyeletet. A téli zárás első napja december 22. lesz, utolsó napja pedig 2024. január 5. A téli szünetet követően a tagóvodák 2024. január 8. napján nyitnak. A téli szünet ideje alatt a Jeruzsálem úti tagóvoda tart ügyeletet. Az energiatakarékossági intézkedések részeként Gyöngyösön a bölcsődék és a családi bölcsődék őszi, illetve téli zárva tartása megegyezik az óvodákéval. Az őszi zárás ideje alatt a Dobó úti bölcsőde, a téli záráskor pedig a Jeruzsálem úti bölcsőde tart ügyeletet.

Kévés Tamás alpolgármester arról tájékoztatta a grémiumot, hogy szeptemberben az Autonómia Alapítvány ismertette vele a Gyöngyösön is zajló Youth 4 Change program részleteit. 

– A projekt teljes, 286 ezer eurós költségvetését az Európai Unió állja. A program célja a szegregációban élő 14-20 éves roma ifjak, valamint a nem roma fiatalok békés egymás mellett élésének erősítése, a kapcsolattartásuk építése különböző programokkal. A projekt ez év márciusa és 2025. márciusa között hat helyszínen folyik, három Romániai – Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Gyulafehérvár – és három magyar város – Gyöngyös, Budapest, Miskolc – részvételével. A program célja a jövőnk szempontjából igen fontos, ezért nagyon örülünk neki – emelte ki Kévés Tamás.

A testületi ülés jelenleg is tart.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában