Emlékmű

2023.10.07. 19:16

A 13 Aradon kivégzett vértanú emlékművét avatták fel Füzesabonyban

Ünnepi szentmisét követően avatták fel – a néhai Hidvégi Imre és Szabó Sándor, a KDNP helyi szervezetének elnöke kezdeményezésére létesült – aradi vértanúk emlékművét Füzesabonyban szombaton délután. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Területfejlesztési Miniszter hivatalának miniszterhelyettese.

Sike Sándor

Felavatták az aradi vértanúk emlékművét Füzesabonyban

Forrás: Komka Péter/MTI

A Kereszténydemokrata Néppárt füzesabonyi alapszervezete és a város önkormányzata szervezésében zajló esemény ünnepi szentmisével vette kezdetét a római katolikus plébániatemplomában. A 13 aradi vértanú nevét tartalmazó – a Széchenyi István Katolikus Általános Iskola melletti emlékparkban felállított – obeliszket Latorcai Csaba, Nagy Csaba, a város polgármestere, Szabó Sándor és Harangozó Imre néprajzkutató leplezte le. Majd Gubala Róbert plébános áldotta és szentelte meg az emlékművet. A plébános szavai szerint a vértanúk példaképek hazaszeretetben és a másokért vállalt áldozatban.

Ünnepi beszédében a parlamenti államtitkár előbb Aulich Lajosnak, Damjanich Jánosnak és Kiss Ernőnek a bitófa árnyékában tett három hitvallását idézte, majd méltatta a vértanúk örökké például szolgáló hazaszeretetét.

A szabadságharc vértanúira emlékező államtitkár párhuzamot vont a 175 évvel ezelőtti történések és a jelenkor között. Szavai szerint körülöttünk háborús viszály dúl, nap, mint nap gazdasági nehézségekkel kell szembenéznünk – és az egész kontinensnek – egy elhibázott szankciós politika miatt.

– Mindehhez jön, mintha az előbbiek külön-külön sem lennének már elég teher, hogy az önmagából kifordult világ által teremtett új bálványok eltörölni látszanak azokat az eddig szilárdnak hitt fundamentumokat, amelyekre épp elődeink építkeztek – mondta.

Latorcai Csaba kijelentette, hogy az eltörlés kultúrája fenyegeti és tartja támadás alatt kereszténységünket és az abból táplálkozó hagyományainkat, nemzeti szuverenitásunkat, családjainkat.

– Szellemi és anyagi zsarolás istentelen ideológiák nyomására és a múlt eltörlésével a jövőt felélő birodalmi törekvésekkel szemben kell helytállnunk ahhoz, hogy megőrizzük Magyarországot magyarnak, Európát európainak. Az 1848-49-es szuverén Magyarországot nem tűrő, mindent uniformizáló Habsburg Birodalomhoz hasonlóan, most a 21. század elején az európai fősodratú balliberális oldal épp úgy támadja identitásunkat, mint ahogyan hazai baloldali eszmetársaik, akik maroknyi dollárért fordultak a nemzet ellen és akikkel szemben – ugyanúgy, mint 1848-49-ben – meg kell védenünk gazdasági kulturális és politikai szuverenitásunkat – fogalmazott.

A parlamenti államtitkár megfogalmazása szerint úgy a teremtett világ, mint az európai keresztény kultúra áll ostrom alatt. Egy magát progresszívnak nevező ideológiai térfoglalás, birodalomépítés zajlik, ami a normalitás értékei, az egészséges nemzeti identitás, a férfi és a nő élethosszig tartó szeretetkapcsolatán nyugvó családok, a szellemi és lelki értelemben is egészséges gyermekek, a keresztény kultúra és örökség megőrzése és továbbadása, a hit védelme ellen vívott háborút jelenti.

Dr. Latorcai Csaba kifejtette azon álláspontját, miszerint ez a támadás még sosem volt ennyire veszélyes, mint napjainkban. Pusztító háború árnyékában, elhibázott szankciós politika kiváltotta nehézségek közepette akarják ránk erőltetni ezt a nihilista kultúrálatlanságot, emelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában