Árnyékharc

2023.10.24. 16:49

A DK jó előre küzd az egri akkumulátor gyártás ötlete ellen

Aláírást gyűjt a DK és az MSZP, hogy vegyék komolyan a kérést: mindenképpen népszavazás kelljen egy környezetet nem kímélő nagy beruházás, például akkumulátor-gyár esetén.

Szabadi Martina Laura

Balla Péter és Balázs Miklós bejelentették, csatlakozik a DK az akkumulátor gyárak elleni aláírásgyűjtéshez

Forrás: DK Eger/Facebook

Balázs Miklós Demokratikus Koalíció (DK) egri polgármesterjelölt az MSZP egri szervezetével közös akciót jelentett be kedden délután sajtótájékoztatón.

– A DK-nak fontos a Zöld Eger program, amelynek fontosabb elemeit már meghatároztuk. Ezek például a környezetvédelem, a légszennyezés, az állatvédelem, a sétáló belváros, a parkolás és a köztisztaság problémái. Mindez a lakosok és turisták komfortérzetet javítását célozzák – közölte.

– A környezettudatos közlekedés fontos téma, ahogy a világ energiaéhsége is. Az áram tárolásához akkumulátor, ahhoz pedig lítium szükséges. Erre megoldás a bányászat vagy más lehetőség keresése, például a termálvízből kinyerhető lítium hasznosítása. Egy német-ausztrál startup ki tudja vonni a termálvízből egy új eljárással – hívta fel a figyelmet, hozzátette, hazánk pedig gazdag termálvizekben, s szerinte az akkumulátorgyárak telepítésénél ez komoly szempont lehet, hiszen a nagy lítium telepek más kontinenseken vannak. 

– Eger is gazdag termálvízben. Aggasztó szóbeszédek terjednek a városban arról, hogy akkugyárat terveznek ide. Erre utaló jelek országos és helyi szinten is vannak. A debreceni gyár is egy lelőhely, Hajdúszoboszló közelében van. Azt pedig a mai napig nem tudni, hogy miért járt az egri városvezetés Kínában, s ki finanszírozta az utat. Mivel Komlósi Csaba tanácsnok előterjesztését leszavazták, amely népszavazást írt volna elő minden beruházáshoz ami környezetterhelő, ezért aláírást kezdünk gyűjteni város-szerte szerdától, hogy a közgyűlés végre vegye komolyan ezt a kérdést.

Balla Péter, a DK egri szervezetének elnöke azt mondta, készen vannak a gyűjtőívek, járni fogják a várost. Kifejtette, szerinte nem a Mirkóczki Ádám által említett ipari park bővítések jelentik a város jövőjét.

– Nem látom azt a példát más Nyugat-európai barokk városokban, hogy összeszerelő gyárakat vinnének oda vagy mongolokat, filippínó vendégmunkásokat – hangsúlyozta. Kérték az LMP és A Párbeszéd csatlakozását is a kezdeményezésükhöz, melynek egyik fontos eleme, hogy meghallgatják a helyiek észrevételeit és félelmeit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában