Sakkpalota

2023.10.13. 19:30

A hatvani iskolában minden gyerek lehet király!

Királyok, vezérek, futók, huszárok, bástyák és gyalogok is járnak a Gyöngyösi Arany János Általános Iskolába, nemhiába, hiszen immár negyedik éve Palotaként is funkcionál az intézmény, s ez valóban mesés dolog.

Heol.hu

A Sakkpalota különleges pedagógiai programja iránt sok más intézmény is érdeklődik

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Sakkpalota Komplex Képességfejlesztő Program mellett már a mozgásfejlesztést célzó SakkTesi foglalkozásokat is rendszeresen tartják az iskolában, amely a Polgár Judit Módszer legfiatalabb programja. Október 14-én, szombaton pedig elindulnak a kis harcosok meghódítani a világot, ugyanis az idei, a IX. Világsakkfesztiválra is szép számmal érkeznek a gyöngyösi diákok a Magyar Nemzeti Galériába! Mindezt Hliva Éva, a Hatvani Tankerületi Központ kommunikációs munkatársa közölte portálunkkal.

Hozzátette, nincs olyan nap a Gyöngyösi Arany János Általános Iskolában, amely ne szólna valamilyen formában a sakkról. Számos tanteremben, de még a folyosókon, közösségi terekben is megtalálható ez az igen népszerű táblajáték, ám ez itt sokkal többről szól, mint két egymással szemben ülő gyermek sakkjátszmájáról. Minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit, a nevét viselő alapítvány égisze alatt – szakértők és pedagógusok bevonásával – egyedülálló módszert dolgozott ki a jövő generációi és az őket oktatók számára. Juhászné Dafkó Andreával a gyöngyösi intézmény igazgatójával és Misi Ágnes tanítónővel beszélgettünk.

– Iskolánk pedagógiai programját 2019/2020-as tanévtől egészítettük ki a Sakkpalota Komplex Képességfejlesztő Programmal, amely azóta is az első és második évfolyamon Képességfejlesztő sakk tantárgyként kerül be, harmadik és negyedik évfolyamon pedig a program a tantárgyakba integrálva valósul meg. A módszert tehetséggondozás keretében is alkalmazzuk. Fontos, hogy a sakk, mint eszköz jelenik meg a programban, tehát a játék elsajátítása nem cél, hanem eszköz – mondja Juhászné Dafkó Andrea. Az intézmény igazgatója hozzáteszi, hogy a programnak rengeteg hozadéka van.

– Az elmúlt évek tapasztalatai csak megerősíteni tudják a Sakkpalota pozitív hatását. A programban résztvevő tanulóinknak – a komplex képességfejlesztés eredményeképpen – a memóriája, logikus és összetett gondolkodása, szabálykövetése, társas kapcsolatai, együttműködési készsége, kudarctűrő képessége, problémamegoldó képessége, síkbeli és térbeli tájékozódó képessége, kreativitása az oktatási folyamatokban és a tananyag elsajátításában kiemelkedően megjelenik. Teljesítményükben, terhelhetőségükben kimutatható a fejlődés.

sakkpalota
A sakk a mindennapok része a hatvani iskolában
Forrás: Beküldött fotó

Emellett az is elmondható, hogy nincs olyan gyermek az iskolában, aki ne ismerné a sakk játékszabályait, a bábuk megnevezését, vagy, aki ne tudna elkezdeni egy sakkjátszmát. Azonban már most látszik, hogy a gyerekek legalább tíz százaléka nagyon is komolyan kitart a sakk szeretete mellett, ugyanis hazai - és volt már rá példa, hogy nemzetközi - versenyen is megméretteti magát. Ezt már Misi Ágnes, az iskola pedagógusa mondja, aki elhivatottan alkalmazza a módszert, sőt az országos programban is aktív szerepet vállal.

– Nagyon közel áll a szívemhez a Polgár Judit Módszer, amelynek lényege és célja az óvodás és kisiskolás korú gyermekek komplex képességfejlesztése, melyek révén kialakulnak és megerősödnek a 21. században elengedhetetlen készségek, a “4K”: a kritikus gondolkodás, a kommunikáció, a kollaboráció és a kreativitás. Ez azért népszerű iskolánkban is sok gyerek számára, mert különböző lehetőségeket kínál. Mozgás, számolás, hangok, színek is megjelennek egy-egy foglalkozásnál, s emellett egyfajta érzelmi kötődés is kialakul a gyermekekben a játékok kapcsán – tudatja a tanítónő. Hozzáfűzi azt is, hogy a módszer a speciális igényű gyermekeknél is hatékonyan alkalmazható.

– A tanulási nehézségekkel és a magatartási zavarokkal küzdő gyerekek is megtalálják benne azt a lehetőséget, amelyre éppen szükségük van ahhoz, hogy az esetleges kudarcokat feldolgozzák, elviselhetővé tegyék önmaguk számára. A játszma arról szól, hogy van vesztes és van egy győztes, de ha valaki veszít újra felrakjuk a bábukat és kezdődik egy új játszma, mert mindig van egy új lehetőség. A kudarcokat tudni kell kezelni, és erre is nagyon jó a sakk. Azt is elmondjuk, hogy egy versenynek csak egy igazi vesztese van, aki nem jön el és nem ad magának lehetőséget. Ez a program azon túl, hogy memóriafejlesztő, rugalmasságra tanít, kitartást és koncentrációt igényel, egy adott nehézség, vagy probléma láttán arra is megtanítja a gyermeket, hogy ne pánikoljon, hanem egyből a megoldást keresse, arra fókuszáljon! - magyarázza.

Az iskolában évek óta működik egy Sakk szakkör a tehetséges gyerekek számára, akikkel külsős sakkversenybíró, Molnár Dániel foglalkozik. 2019-ben pedig egy megyei szintű sakkversenyt is elindítottak, Ifj. Földi István emlékére, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend, tavaly nyolc iskola csaknem ötven tanulója nevezett a versenyre. Idén november 11-én várják a fiatal sakkozókat a megyei megmérettetésre.

sakkpalota
A sakk szeretete egész életükben elkíséri a gyerekeket
Forrás: Beküldött fotó

– Évek óta jelen vagyunk a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon. Minden évben 40-50 tanulót viszünk el a Nemzeti Galériába, az egész napos programra. Két kollégánk, Benei Zsuzsanna és Misi Ágnes korábban a Világsakkfesztivál színpadán Sakkpalota és SakkTesi bemutatót tartott iskolánk tanulóinak közreműködésével a Polgár Judit Sakk Alapítvány felkérésére. Idén pedig már szervezzük az október 14-én a Világsakkfesztiválon való részvételt – tudatja az igazgatónő.

A mozgásfejlesztést célzó SakkTesi a Polgár Judit módszer legfiatalabb programja. A gyakorlatok a gyermekek képességi szintjéhez igazodnak, így kreatív kihívásként, játékos élményként élik meg a mozgáselemek elsajátítását. Idén már ez a lehetőség is adott az intézményben.

– SakkTesi továbbképzést Ági és Zsuzsi közösen elsőként végezte el az országban, így ma már ez a fajta mozgásfejlesztés is állandó részévé válhatott a testnevelés óráknak az iskolánkban. Nagy koncentrációt igénylő, összetett feladatokkal teli, mozgásos foglalkozást nagyon szeretik a gyerekek. A szabályok egyértelmű, pontos meghatározásával hamar kialakul bennük a szabálykövető magatartásminta, de ezzel párhuzamosan a program a tanulók önismereti fejlődését, érzelmi-akarati képességeik koordinációját, valamint az egészséges énkép kialakulását is előmozdítja – fogalmaz az igazgatónő.

A program harmadik tagja a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program, amelynek célcsoportja az óvodás korosztály.

– Óriási dolog, hogy összefonódik ebben is az óvoda és az iskola. Tulajdonképpen a sakk egy közös nyelv! – mondja Misi Ágnes, aki a tanítás mellett tehetséges óvodásokkal is külön foglalkozik. Úgy gondolja, szerencsés helyzetben vannak, mert az iskolával szomszédos bázisóvodában már bevezették ezt a programot, így azok a kisdiákok, akik a Gyöngyösi Arany János Általános Iskolában kezdik az első osztályt, már kicsit belelátnak a sakk világába.

Juhászné Dafkó Andrea hozzáteszi, hogy az iskolában egyébként a pedagógusok nyolcvan százalékának megvan a képesítése a módszer tanításához, így nemcsak az alsó, hanem a felső tagozatban is számos alkalommal megjelenhet a Sakkpalota Komplex Képességfejlesztő Program, amelynek a legfőbb hozadéka, hogy a tanulás és a tanítás is élmény legyen a gyerekeknek, pedagógusoknak egyaránt!

Büszkén meséli azt is, hogy Heves Vármegyében elsőként itt működött ez a komplex képességfejlesztő program, s az intézmény 2021-ben referencia iskola is lett.

– Egyre több környékbeli település oktatási intézményétől is érdeklődnek a program iránt. Természetesen jószívvel segítünk tapasztalatainkkal, mert a legfontosabb, hogy pedagógusként ebben az egyre gyorsuló és változó világunkban a mai gyerekek gondolkodásához alkalmazkodjunk mi is, s úgy tudjuk segíteni, fejleszteni, s átadni a tudást számukra, hogy folyamatosan különböző kihívások, új ingerek érjék őket, miközben játékosan és vidáman sajátítják el a tananyagot, sőt még azon is túl…

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában