Beruházás

2023.10.16. 14:15

A műtárgyak új életre kelnek az egri vármúzeum megújult telephelyén

Lezárult az egri vármúzeum Baktai úti telephelyén zajló közel 130 millió forintos beruházása. Az energetikai korszerűsítés során új tető, ablakok szigetelés is készült.

Szabadi Martina Laura

A képen Sikéné Kovács Melinda, a Dobó István Vármúzeum Állományvédelmi osztályának osztályvezetője, szilikát szakrestaurátor dolgozik a restaurátor-teremben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Hosszabb ideje terveztük a Dobó István Vármúzeum (DIV) Baktai úti telephelyének fejlesztését, a 130 millió forintos energetikai beruházással megújultak a nyílászárók, a szigetelés és napelemek is kerültek az épületre – ismertette Földvári Győző, az egri önkormányzat intézményekért felelős tanácsnoka hétfőn sajtótájékoztatón.

Földvári Győző, az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselője
Földvári Győző, az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselője 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Kiemelte, ezzel nem csak a műtárgyakon dolgozó munkatársak munkakörnyezete javult, de csökkentek az épület együttes fenntartás költségei is. Az önkormányzat  intézményei közül a legnagyobb fogyasztó ugyanis a DIV, hiszen például a régészek munkája nyomán a telephelyre került műtárgyaknak folyamatosan egységes hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítani. Szeretnék a meg kimaradt épületeket is hasonló színvonalon felújítani 
Marton Timea a DIV üzemeltetési igazgatóhelyettese elmondta, hogy van még egy épület, melynek felújítását szintén szeretnék véghez vinni.

Marton Tímea, a Dobó István Vármúzeum üzemeltetési igazgatóhelyettese
Marton Tímea, a Dobó István Vármúzeum üzemeltetési igazgatóhelyettese
Forrás: Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– A hármas épület megújulása már korábban megvalósult, már csak az egyes épület várakozik felújításra. A kollégák komfortos munkavégzése, illetve a vármúzeum könyvtárának berendezése, továbbá a fotólabor működése érdekében szükség lenne arra az épületre is. A mostani felújítás hat hónapon keresztül zajlott, ez idő alatt sok feladatot koordináltak munkatársaink,  az alagsori helyiségeket kiürítettük. Nem volt egyszerű a műtárgybarát környezet keresése, kollégáink, a restaurátorok munkájuk mellett a felújítással járó dolgokat is elvégezték – részletezte.

Dr. Ringert Csaba a vármúzeum igazgatója elmondta, időnként iskoláscsoportokat is fogadnak a telephelyen. Ha az utolsó épület is megújulna, akkor a kőgyűjteményük is látogatható lenne majd illetve a létrejöhetne egy könyvtár.  Beszámolt arról is, hogy mivel az utóbbi évtizedekben zajló digitalizáció természetesen a vármúzeumot is elérte, a műtárgyak fotózása is rendkívül fontos folyamat. Ehhez egy új fotólaborra is szükség lenne. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában