Kristóf és Patrik

2023.10.14. 14:09

Az utolsó üvegfúvók Parádsasváron őrzik a mesterség fogásait + videó

A parádsasvári testvérpár ma már szinte minden tárgyat el tud készíteni. A Parádsasvári Üvegmanufaktúrában meg is mutatják az érdeklődő látogatóknak.

Heol.hu

A Hír Tv készített riportot a parádsasvári üvegfúvó testvérpárról, Koppányról és Patrikról. Mint a műsorban elhangzott, a településen még 1767-ben kezdődött az üveggyártás, majd 2005-ben végleg bezárta kapuit a híres üveggyár. Patrik és Koppány az utolsó üvegfúvók közé tartoznak, nemcsak Parádsasváron, hanem az egész országban. A Parádsasvári Üvegmanufaktúrában dolgoznak.

Mint kiderült: a testvérek még diákéveik alatt ismerkedtek meg a nem mindennapi mesterséggel. Eleinte még a mesterek kezei alá dolgoztak, de az idő múlásával egyre több feladatot bíztak rájuk, ma már pedig nincs olyan tárgy, amit ne tudnának elkészíteni. A műsorban egyebek mellett be is mutatják a technikájukat lépésről lépésre, mint ahogy egyéb érdekességekre is fény derül. 

A nagymúltú parádsasvári üveggyártásról nem először készül film. 1955-ben az akkor még létező üveggyárban forgatott a Filmhíradó. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában