Kutyaterror

2023.10.18. 17:22

„Azt hittem, összesz.rom magam” – Boldogon falkában támadnak a kóbor kutyák?

Kóbor kutyák terrorizálják a boldogi lakosságot – állítják a helyiek, akik valóságos rémtörténeteket osztanak meg egymással. Az önkormányzat segítségét várják a probléma megoldása érdekében.

Tari Ottó

Az egyik helyi Facebook-csoportban néhány óra alatt valóságos „kommentcunami” alakult ki annak a tagnak a bejegyzése nyomán, aki legfrissebb tapasztalatait osztotta meg a kóbor kutyákról. „Rettentően dühös vagyok – írta. – Folyamatos és azóta is megoldatlan a probléma még mindig.” Mint fogalmazott, hazafelé tartott, amikor a postásuk is arra járt, ám ekkor rengeteg kutya tűnt fel falkában a közelükben.

„Mit is mondjak, azt hittem, összesz.rom magam, és sajnos a postás sem mert tovább menni” – folytatta a hölgy, majd az ebek gazdáinak feltette a kérdést: „Megkérdeznélek benneteket, szerintetek jól van ez így? Elhiszem, hogy megszületnek, aranyosak, de felnőnek, nem szocializálódnak, hanem ösztönösen viselkednek. Tudom, hogy látjátok ezt a kiírást, ám nem köpködni kell ezután, hanem igenis szóljatok, hogy vannak, lettek, de ti nem tudtok majd róluk gondoskodni. Elvileg van jó ebrendész (valahol), de még egyszer sem láttam). A hivatalban is többször jelentettük már, de őket, gondolom, a parton lévő dolgok nem igazán érdeklik, amíg nem az ő unokájukat, gyermeküket harapja majd meg az egyik. Semmi rossz szándék nem vezérelt ezzel a posztommal. Dolgozzunk össze és oldjuk meg együtt, mert az, hogy már a postás sem mer bejönni, az elég gáz!”

Sokakat félelemben tartanak a boldogi kutyák
Forrás: Beküldött fotó

A panaszáradat a hozzászólásokban folytatódott. Volt, aki azt írta, hogy mindenkit megbüntetne, aki póráz nélkül vinné közterületre a négylábúját. „Ott állnak a bolt, a posta, a dohánybolt előtt, a kutya megy velük az óvodába, iskolába – fogalmazott egy másik helyi lakos. – Úgy jönnek ki a partról, mint valamikor a tehéncsorda. Elsősorban az ott lakó normális emberek összefogására van szükség, amíg ugyanis ők eltűrik, nincs mit tenni. Nem mi és nem a hivatal szaporítja őket, miért nekünk kellene ezt finanszírozni? Így is mi isszuk meg a levét, nekünk csinálnak kárt. Ne adj Isten, ha nekimennek egy gyereknek, akkor is így maradna minden? Inkább nem írom le, mit tennék velük...”

A következő boldogi polgár ugyancsak friss tapasztalatáról számolt be. „Két nappal ezelőtt este egy nagy husky jellegű kutya húzta ki kerítésen keresztül a kis kutyám, szanaszét harapta. Ahogy szaladtam ki, nekem támadt. Ma reggel mentünk a bölcsibe a fiammal, és négy nagy kutya a part elején támadt nekünk. Egyre több a kutya, és ahogy láttam, megint nagyon sok a kölyök kutya is, akik egyszer fel fognak nőni...” – írta.

„Nemhogy kerítés, de sem oltás, sem azonosító jel… Csak szaporodnak, falkában járják a települést. A szomszédom tizenhárom tyúkját egy hete szaggatták szét…” – számolt be valaki a következő esetről, egyben ő is megemlítve az ebrendész hiányát. Erre válaszul valaki közölte, miszerint úgy látja, az önkormányzat illetékesei olyannyira nem foglalkoznak a problémával, hogy az ügyfélkapun keresztül történő bejelentésre a kötelező 30 napos válaszadás idő lejártával sem reagáltak. „Ha az önkormányzat nem tesz eleget a kötelességeinek, hogyan várhatná el a lakosságtól, hogy így tegyenek…?” – méltatlankodott valaki.

Egy másik kóborló kutya Boldogon
Forrás: Beküldött fotó

Volt, aki felhívta a figyelmet a közelgő közmeghallgatásra, arra kérve másokat is, hogy menjenek el minél többen, s ott is adjanak hangot panaszaiknak.

A kommentekben többen megemlítették a kutyák származási helyeként az úgynevezett „partot”, amely a Czinka Panna és a Dankó Pista utcák környékét jelenti. Püspöki Istvánné polgármester szerint azonban településükön sincs több kutya, mint máshol, a problémát inkább a nem megfelelő állattartás jelenti. Szerződést kötöttek egy ebrendésszel, aki havonta a faluba jön, és teszi a dolgát – több-kevesebb sikerrel – mondta a község első embere, hozzátéve: nagyban segíti a munkáját, ha az állampolgárok bejelentik a problémákat, lehetőleg fotókkal is illusztrálva azokat.

– Minden panaszt kivizsgálunk, ami pedig a november 24-én esedékes közmeghallgatást illeti, ott is szeretettel várunk mindenkit, hogy elmondja véleményét – zárta szavait Püspöki Istvánné.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában