Figyelemfelhívás

2023.10.04. 14:41

Egerben is megrendezik a Plazmaadók Éjszakáját

Ebben az évben október 2. és 6. között tartják a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a plazmagyűjtés jelentőségére, és megfelelő elismertséget vívjon ki a mások életét megmentő és jobbá tevő plazmadonorok számára. A BioLife tíz plazmaközpontjában, így Egerben is ezen a héten rendezik meg a Plazmaadók Éjszakáját.

Fekete-Vadászi Erika

– A vérplazma, amely a vér 55 százalékát teszi ki, tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz. A plazmafehérjékből olyan gyógyszerek készülnek, amelyek sok betegnek az egyetlen megoldást jelentik a teljes életre, vagy akár a túlélésre. A vérplazmából készült gyógyszereket egyebek között hemofília, primer immunhiány és hepatitis B folyamatos kezelésében alkalmazzák, és ugyancsak plazma szükséges a műtéteknél használt fibrinragasztó előállításához is. Balesetek, műtétek okán bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú készítményre van szüksége. Életek múlhatnak azon, hogy megfelelő mennyiségben állnak-e rendelkezésre a plazmaalapú gyógyszerek, így tehát létfontosságú a vérplazma folyamatos biztosítása az egészségügy számára – tudatta portálunkkal a BioLife. 

Az értékes plazmafehérjék közül sok nem állítható elő mesterségesen, így azok kizárólagos forrását az önkéntes donorok jelentik. Mivel a plazma alapú terápiákra egyre nagyobb az igény világszerte, folyamatosan nő az egészségügy által felhasznált plazma mennyisége, és ezzel az önkéntes plazmaadás fontossága is. A Nemzetközi Plazmaadó Hét erre kívánja évről évre felhívni a figyelmet, tették hozzá. 

Október 5-én rendezik meg a Plazmaadók Éjszakáját, amely több szempontból is különleges esemény lesz a plazmadonorok és a plazmaadás iránt érdeklődők számára.

– Ezen a napon a BioLife központjai meghosszabbított, estébe nyúló nyitva tartással várják az érdeklődőket, akik előadásokon és csoportos helyszínbejárásokon ismerhetik meg a plazmaadás hátterét és azt, hogy mire használja fel a gyógyászat az emberi plazmát. A látogatók mindemellett betekintést nyerhetnek a donorok biztonságát szolgáló intézkedésekbe is – részletezték.

Egerben is megrendezik a Plazmaadók Éjszakáját. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A további részletek a honlapjukon érhetők el.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában