Voks

2023.10.24. 18:10

Egri iskolaudvar is versenyez a közönségszavazatokért

A Lenkey iskola udvarfestése a tíz legjobb közé került a Média Építészeti Díja épített környezet kategóriájában.

Tóth Balázs

A Lenkey iskola udvarát is nevezték a díjra

Forrás: epiteszforum.hu

Az Építészfórum idén is meghirdette a Média Építészeti Díja versenyt, amelyhez közönségszavazás is társul. Ebben az évben 78 épület, 91 terv és 26 épített környezet kategóriájú projekt indult a megmérettetésen, amelyeket egy háromtagú nemzetközi előzsűri értékelt és rangsorolt. Az épület, terv és épített környezet kategória legjobb 10-10-10 projektje a Közönségdíjért, míg az épület és terv kategória 5-5 finalistája a Média Építészeti Díjáért versengenek.

Egerből a Lenkey János Általános Iskola udvarának festése az épített környezet kategóriában indult és került be a közönségdíjra jelöltek közé. A 800 négyzetméteres felület 500 sárga pontot, betűket, formákat, vonalakat tartalmaz, és egyszerű eszközökkel hoz létre a gyerekek által sokféleképp használható játszófelületet. A projektet Fajcsák Dénes építész és Borsa Aliz grafikus tervezték.

A tervezők elmondták, a projekt egy pályázatra készült (nem nyert ugyan, de mégis megvalósították), segíti a test nevelését, a gyerekek és a nevelők vizuális fejlődésében szerepet vállal, reagál a (műemléki) környezetre, és tartalma szerint kapcsolódik az iskola funkciójához. Tartalmaz pontokból álló, krétával alakítható labirintusokat, focipályát, magyar abc-t, labdavezető csillagsort, ugróiskolát és öt sávos futópályát. A pálya festése mellett a közvetlen környezet rendezése (térkövezés, új padok telepítése, régiek felújítása, homlokzatfestés) is megtörtént.

A többi kategóriában nincsen hevesi, de épület kategóriában finalista és közönségdíjra jelölt a cserépváraljai templom felújítása. A római katolikus templom 1961-ben készült, s most felújították.

A közönségszavazáson minden projektre 1-10 pontszám adható, kategóriánként egy győztest hirdetnek. A voksolás 2023. november 5-én zárul, eredményt november 10-én, a Média Építészeti Díja díjátadó gáláján hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában