Október 23.

2023.10.23. 20:19

Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell másokat '56 hőseire, hangzott el Füzesabonyban + fotók

Ha az '56-os hősökben nem egyesül a nemzeti öntudat és a szabadságvágy, akkor ma nem lenne mit ünnepelnünk – jelentette ki dr. Pajtók Gábor.

Szabó István

Középen Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere és dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Füzesabonyban egész napos rendezvénysorozattal emlékezett a város 1956 hőseire. Délelőtt futóverseny és szentmise is volt, délután pedig koszorúzással folytatódtak az ünnepi események az Ifjúság úti ’56-os kopjafánál. Ezután a közösségi ház nagyterme adott otthont a városi ünnepségnek és az idei Pro Urbe-díjak átadásának. Köszöntőjében Nagy Csaba polgármester arról beszélt, hogy 1956 hősei nem akarták idegen hatalmak érdekeit szolgálni. Képesek voltak bátorságot, példát mutatni. 

– A szabadság többek között nem más, mint az igen és a nem közötti választás. Mostanában nehéz időket élünk, és a helyzet nem javult, hanem súlyosodott: a mai világban olyan történésekkel szembesülünk, hogy emberek és társadalmak, kifordulva önmagukból, szörnyű tetteket hajtanak végre. Szerencsére, hazánkban nem ez a helyzet. Ez részben köszönhető annak, hogy a magyar embereknek voltak olyan hősei, mint például 1956-ban. Ők megtanították az utókort arra, hogy tudják, mikor kell nemet, és mikor igent mondani. Arra kérem önöket, összefogva óvjuk a magyar emberek biztonságát – szólt a hallgatósághoz Nagy Csaba.

Dr. Pajtók Gábor a megemlékezésen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédét azzal kezdte: emlékezünk, de egyben ünneplünk is. A szabadságot ünnepeljük, és azokat, akik akkor akár az életük feláldozásával is bizonyították a hazaszeretetüket, kifejezték a szabadságvágyukat.

– A magyarság immár 1100 éve őrzi nyelvét, kultúráját a Kárpát-medencében. Sokszor kerültünk szembe a szabadságunkat, önrendelkezésünket, államiságunkat, lelkiségünket megszüntetni akaró erőkkel. Hadd idézzem fel példaként az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt éppen 500 évvel történt nándorfehérvári diadalt. Mind a két történelmi eseményt a maga korában példa nélküli összefogás jellemezte. Ha az 56-os népfelkelőkben, forradalmárokban, szabadsárharcosokban nem testesül meg és egyesül az erős nemzeti öntudat, a bátorság, a szabadságvágy, akkor ma nem lenne mit ünnepelnünk. Babits Mihály szerint az emberi öntudat alapja az emlékezet. A nemzeti öntudaté pedig a történelmi emlékezet. Meggyőződésem szerint a XXI. századi magyarság csak úgy tudja megőrizni a nyelvét, kultúráját, úgy tudunk sikeresek lenni, ha a mindenkori magyar kormányok és a magyar állam a keresztény értékek mentén, és nem a nemzeti értékek elsorvasztásán – miként teszik azt ma több országban, de hazánkban is némely politikai erők –, hanem azok erősítésén munkálkodnak. Mi magunk is tehetünk ezért: emlékeznünk és emlékeztetnünk kell másokat '56 hőseire, az akkori történésekre. Ha ezt tesszük, akkor tőlünk elvárhatóan mindent megteszünk azért, hogy az októberi forradalom majd' 35 évig eltagadott szellemisége, emléke megmaradjon. 

Ünnepi műsor Füzesabonyban 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

1956. október 23-án a legkülönbözőbb szellemi, politikai elkötelezettségű, indíttatású honfitársaink példátlan egységgel előbb az utcára vonultak, majd fegyvert fogtak a szabadságukért és nemzetükért. Azért, mert az emberi létezésük alapját, értelmét képező értékek kerültek olyan veszélybe, amely kiváltotta belőlük ezt az elementáris cselekvési kényszert, és harcba szálltak önmagukért, a családjukért, a nemzetükért. A forradalom és szabadságharc névtelen hőseinek az áldozata nem volt hiábavaló. Az 1956 októberi történések erkölcsi tisztasága nélkül nem történhetett volna meg az sem, ami 1990-ben a szocialista államberendezkedés bukásához vezetett. A 67 éve történtek öröksége arra kötelez bennünket is, mindent tegyünk meg azért, hogy ha a sors úgy hozza, nemzetünk önrendelkezését, a méltóságunkat, a szabadságunkat védjük meg. Aki végiggondolja, mi történik 2022 februárja óta a szomszédunkban, az láthatja, jó kezekben van Magyarország. Jó kezekkel kormányozzák hazánkat azok, akik tanultak a történelmünkből, akik kezdettől fogva következetesen képviselik azt, hogy egy háború végét tűszünettel és békekötéssel lehet mielőbb elérni. Mi Magyarországon békében élünk, és ebben a békében tudjuk igazán átélni az '56-os hősök által kivívott jogainkat – hangsúlyozta dr. Pajtók Gábor. 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában