Növényvédelem

2023.10.24. 11:35

Érdemes ősszel is lemosni a fáinkat

A kiskertelők körében megoszlanak a vélemények az őszi lemosó permetezésről. Egyre többen vannak, akik szerint nagyon fontos művelete a növényvédelemnek. Portálunk tanácsadója, Nagy Szabolcs is ezt javasolja.

Barta Katalin

Minden esztendőben jellemzően más kórokozó vagy kártevő szaporodik el, ezt érdemes figyelembe venni (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Októberre betakarítottuk kertünk terméseit, így elérkezett az őszi munkák ideje. Sokan mostanában kezdenek az őszi ásásba, de szakértők szerint legalább ilyen fontos az őszi lemosó permetezés beütemezése is. 

Nagy Szabolcs, portálunk állandó kertészeti tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi lemosó permetezést nem szabad elhanyagolni.

Azt mondja, ha lehullanak a levelek a növényinkről, fagymentes nappali órákban érdemes neki kezdeni az őszi lemosó permetezésnek. Ezzel hatékonyan léphetünk fel a kártevők és kórokozók ellen. Maga az eljárás ugyanaz, mint a tavaszi lemosó permetezés esetén. Az örökzöldek kivételével minden fás szárú növényt permetezzünk meg! Minden esztendőben jellemzően más kórokozó vagy kártevő szaporodik el, így a használt szer megválasztásánál ezt is feltétlenül vegyük figyelembe. Idén sajnos a monília gomba dominált a csonthéjasokban, ezért a réztartalmú készítményeket részesítsük előnyben! Az időjárást figyelembe véve még decemberben sem késő a lemosás - javasolta szakértőnk. 

Ha kertészkedő olvasóink az egyre hosszabbodó őszi estéken felidézik emlékezetükbe azokat a küzdelmeket, amelyeket az év folyamán a kártevők és a kórokozók ellen folytattak, akkor lelki szemeik előtt bizonyára fodrosodott levelű őszibarackfák, tetves szilvahajtások, moníliás cseresznyeágak, levélfoltos rózsabokrok és lisztharmattól, szürkepenésztől rothadó szőlőfürtök jelennek meg. 

Jobb eséllyel védhetjük meg jövőre növényeinket, ha beiktatjuk az őszi lemosózást. 

Mit kell ilyenkor megpermetezni?

A télen is vegetáló örökzöld növények kivételével mindent, ami fertőzött lehet. Tehát a gyümölcsfákat és a gyümölcstermő bokrokat, beleértve a szamócaágyást is. A lombhullató díszfákat és díszcserjéket, valamint a rózsabokrokat és a szőlőtőkéket. Ezenkívül mindent, ami a kertben fából készült, vagyis a fakerítést, a fakaput, a deszkából épített szerszámoskamrát. 

Hogyan kell most permetezni?

Eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédőszer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák épen ott sokasodnak! Motoros permetezőgéppel, vagy a háti permetezőgéphez csatlakoztatott hosszabbítóval el lehet végezni ezt a munkát.

Mivel permetezzünk? 

Erre a kérdésre balintgazda.hu oldalon is találtunk ötleteket. Azt írják, ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, főzésükkel sokat pepecselni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrel való permetezés sem. A gyakorlati tapasztalatokról érdemes Nagy Szabolcstól érdeklődni, aki készséggel segít Egerben a Színházzal szemközti Kertünk boltjában. 

Mi legyen az évelő növényekkel?

Nagy kérdés ilyentájt, hogy mi legyen az évelő növényekkel télen.  Ezek évről évre visszatérnek, mindaddig, amíg szívósak, annak érdekében, hogy ezt a telet is átvészeljék. Érdemes letakarni őket! A szívós növények egyébként nem igényelnek sok erőfeszítést a télre való felkészítésükhöz. De ha az évszak során nagy a fagy és az olvadás, akkor a talaj kiszoríthatja a gyökereket. Takarjuk körbe a talajt apróra vágott levelekkel, vagy szalmaréteggel! Ez majd segíti a talajhőmérséklet kiegyenlítését. Néha a növény saját elhalt levelei segítenek megvédeni és gyökereit a hidegtől, ezért hagyjuk őket a helyükön jövő tavaszig.

Öntözzünk alaposan a fagyok előtt!

Fáink és cserjéink könnyebben átvészelik a telet, ha jó állapotban vannak. Mind az örökzöld, mind a lombhullató fajok számára az egyik legfontosabb dolog, hogy még a talaj megfagyása előtt bőséges vizet adjunk nekik, különösen, ha az ősz száraz volt. Miután a talaj megfagyott, szórjunk szét szerves anyagokat, például aprított leveleket, legfeljebb hat hüvelyk vastagságig. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban - a növényeknek még télen is vízre van szükségük -, és megvédi a gyökereket a fagytól és kiolvadástól. Vágjuk le a sérült vagy beteg részeket, nehogy a hó és a szél súlyosbítsa ezeket a problémákat! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában