Ünnep

2023.10.20. 17:33

Interaktív Petőfi emlékművet avattak Ostoroson

Formabontó emlékművet állítottak Ostoroson s megemlékeztek az 1956-os szabadságharcról is.

Szabadi Martina Laura

Emlékművet avattak Ostoroson

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Különleges ez a mai ünnepség, hiszen egyszerre emlékszünk 1848 és 1956 hősei előtt. Az új köztéri alkotás, Petőfi emlékév 200 apropójából született – mondta pénteken Böjt László polgármester az új Petőfi emlékmű avatásán a Szent István Parkban.

– Egy pályázatra neveztünk be, hiszen Ostoroson nem volt a szabadságharcnak emlékműve. Balázs Péter szobrász, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense készítette a látványtervet, melyet kiemelten támogattak. A különleges interaktív emléktábla komor, magasra törő oszlopai a Nemzeti dal utolsó versszakát ábrázolják. Az elgondolkodtató asszociáció egyszerre mutatja a rabságot, a szabadulást, a tömegek erejét és azt, hogy mennyire nem volt hiábavaló a véráldozat. Méltó helyszíne lesz a megemlékezésnek – fogalmazott. 

Erőss István, Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora elmondta, nem mindennapi az emlékmű.

– Minden faluban van Petőfi utca, emlékmű több 10 ezer. Mindannyiunkban él egy Petőfi kép, de mind mást gondolunk róla – mondta. Hozzátette, mikor először látta fotókon a műalkotást, akkor hihetetlennek tartotta, hogy a közösség kiválasztott egy ilyet.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A kortárs művészet létjogosultságát mutatja falusi környezetben. Nem csak a művészeti központok privilégiuma. Interaktivitásra hívja a szemlélőt – méltatta.

Balázs Péter elmondta, ez az első nagy köztéri munkája. 

– Az érdekelt, hogyan lehet a felfedezés örömét az emlékműbe csempészni, gondolkodásra serkenteni – mesélte, majd Ficzek László atya megáldotta a Petőfi emlékhelyet.

Péntek délután az 1956-os szabadságharcról is megemlékeztek.

– Ostoroson most két fontos nemzeti ünnepre emlékezünk. Mindkét napon a magyar nemzet szabadság szeretete volt az, ami forradalmat indított. Békésen kezdődött, magasztos eszmék mentén, csak utóbb váltak fegyveres harccá. Jogaikért, önállóságáért a nemzeti szuverenitásáért harcoltak.  Majd minden évszázadban a világ nagyhatalmainak érdekeivel összefüggésben kényszerülünk erre. 1956 üzenete, hogy a magyarság szabadságvágy töretlen, mi magyarok képesek vagyunk a bajban összefogni. Tiszteljük és soha ne feledjük hőseinket, akik vérüket áldoztak azért, hogy ma itt független Magyarországon éljünk. Megtanulhatunk történelmi távlatokban gondolkozni, hisz 67 év múltán napjaink szomorú aktualitása lett a veszély és a háborús konfliktusok. Szétbombázott épületeket, hazájukból menekülő embereket láthatunk. E szörnyűségek láttán jusson eszünkbe, mekkora értéke van annak, hogy ma itt békében ünnepelhetünk. A tapasztalatok is hozzájárultak ahhoz, hogy a háború helyett békepárti a kormány, a fegyveres konfliktusok kezelése csak tűzszünettel, béketárgyalásokkal hozhat megoldást – mondta dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában