Emlékezés

2023.10.14. 16:02

Kisnánán mindig jól megfért egymással szlovák és magyar + fotók

A kisnánai szlovákok és magyarok az ünnepeket és a gyásznapokat is közösen élik meg.

Szabó István

A Kisnánai Szlovákok Napja ünnepsége a helyi emlékparkban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton immár a 12. Kisnánai Szlovákok Napja gazdag eseményei zajlottak a mátraalji településen. A szlovákok a Kisnánán történt letelepedésük 300. évfordulójára emlékezve még 2016. október 15-én kopjafát állítottak abban az emlékparkban, ahol a világháborúk áldozatainak, valamint a hadifogoly-, illetve kényszermunkatáborok elszenvedőinek is emlékköve áll. A szlovák napot nyitó ünnepi megemlékezésre itt került sor.

Cseh Józsefné, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy megemlékezni és koszorúzni jöttek az emlékparkba. 

– A kopjafa avatásakor úgy fogalmaztam, hogy ez a csodálatosan faragott oszlop nemzetiségünk jelképeként itt fog állni és emlékeztetni a 307 éve e helyen letelepedett őseinkre, szlovák gyökereinkre. A mai napon emlékezzünk a Mátra-Csurgói Erdőbirtokosság területén 2002. október 23-án avatott Mária-képes kopjafa felállításának évfordulójára is, mely esemény az akkori szlovák kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére jött létre, és anyagi támogatásával valósult meg. Mária vigyázó szemei azóta is a község felé tekintve óvják a kisnánaiakat – fogalmazott Cseh Józsefné.

Paulenka László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a községben ma élő szlovákok ősei 307 évvel ezelőtt a török hódoltság pusztításai miatt kihalt településre érkeztek. 

– Az idők folyamán kétnyelvűvé vált a község. Mindig is megfért egymás mellett a szlovák és a magyar lakosság, és ez ma is így van. A nemzeti kisebbségek megbecsülése a többségi társadalom közösségi állapotának, lelki egészségének, egyensúlyának mércéje is. Az emlékpark kopjafája mindnyájunkat emlékeztet a szlovák ősökre, a kultúrájukra. Az ősi kultúra megőrzése, a hagyományok ápolás különösen fontos, mert jövője csak annak a nemzetnek lehet, amely a gyökereiből építkezik. A nemzeti kisebbségek a saját hagyományaikkal gazdagítják a befogadó ország kultúráját, művészetét, tudományos életét. A hagyományok megőrzése erőfeszítéseket követel, ezt célozza a helyi nemzetiségi önkormányzat. Ennek jó eszköze a nemzetiségi nap évenkénti megtartása is – emelte ki Paulenka László.

Juhászné Koklács Éva, a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola tagintézmény-vezetője arról beszélt, hogy a kopjafa 2016-os állításakor a szlovák kisebbségi önkormányzat nemes feladatot bízott az iskolára. Mint mondta, azt kérdék tőlük, hogy az intézmény diákjai évente legalább egy alkalommal a kopjafa mellett emlékezzenek meg a szlovákok és magyarok közös múltjáról, az iskolai rendezvényekkel pedig hangsúlyosan támogassák minden nemes törekvésükben azokat, akik szülőföldjükön kívánják megélni teljes szabadságukat, nemzeti identitásukat. 

– A mai közös ünneplés is azt jelenti, hogy tudunk és akarunk egymásra figyelni, fontosnak tartjuk egymás megértését, az egyetértést. A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz, írta Vörösmarty Mihály. Ez az idézet számunkra is utat mutat, hiszen a múlt tisztelete csak annak megismerése után lehetséges. A helyi szlovákság történetének, szokásainak és hagyományainak megismerése, megismertetése és ápolása feladatunk, sőt, kötelességünk. Egy közösség erejét az mutatja meg, hogy annak ünnepeiben és gyásznapjaiban valóban közösen veszünk részt, és méltón emlékezünk meg elődeinkről, fogalmazzuk meg és fogadjuk érzelmeinkbe az egykori események mának szóló tanulságait – hangsúlyozta Juhászné Koklács Éva.

Az ünnepséget Belkovics Zoltán és Kerek László éneke, Magyar Gyula tárogatójátéka, a Mátragyöngye Hagyományőrző Népdalkör előadása és az 
általános iskolások műsora színesítette. A koszorúzás során a szlovák nemzetiségi önkormányzat, a kisnánai önkormányzat, a Mátragyöngye Hagyományőrző Népdalkör, az általános iskola, az óvoda, valamint a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége koszorúzta meg nemcsak a kopjafát, de mindkét emlékművet is. Az ünnepséget a Nánai Sólymos Vitézek Egyesület kanócos puskájából leadott díszlövés zárta.

Délután a várban folytatódott tovább a nap. Fellépett a Vel'ká Bukovinka Tánccsoport, a Répáshutai Hagyományőrző Énekkar, a Margaréta Nótakör Kápolna, a Felsőtárkányi Asszonykórus, a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola, a Mátragyöngye Hagyományőrző Népdalkör, a Nánai Sólymos Vitézek Egyesület, valamint Belkovics Zoltán Kerek László, Magyar Gyula és Hadzsi Dávid.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában