Egri Bikavér Ünnepi Napok

2023.10.10. 15:45

Kulináris utazásra hívnak az Egri Bikavér Ünnepi Napokon

Október 18-a és 28-a között rendezik meg az Egri Bikavér Ünnepi Napokat.

Molnár Helga

Remek borokat kóstolhatunk Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok egy felejthetetlen kulináris utazás, melyet október 18-a és 28-a között rendeznek meg. Az Egri Bikavér Magyarország és Eger egyik büszkesége, hungarikum. De nem csak egy legenda, hanem nagyon is élő, folyamatosan változó, megújuló, de mégis tradicionális vörösbor. Egyedülálló karaktere, gazdag, de változatos ízvilága minden borfogyasztói igényt képes kielégíteni hosszú generációk óta. Csak meg kell találni a hozzánk legjobban illő bort és persze borászt.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretében az éttermi élményektől a gálavacsorán át a pincetúráig több eseményen megtehetjük. Október 18-a az Egri Bikavér Napja, ezzel indul a programsorozat, ahol a borászok bejelentik a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 borkülönlegesség megalkotását. Eger, Bor, Bikavér címmel képzőművészeti kiállítás nyílik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem aulájában, ahol közel negyven műalkotás tekinthető meg ingyenesen október 28-ig.

Ettől a naptól kezdődnek a gasztronómiai napok is, ahol helyi éttermek kínálnak tíz napon keresztül Egri Bikavérekhez illő étkeket. Október 20-án a bor nevét viselő gálán Macsinka János a Michelin által ajánlott Macok Bisztró Gundel-díjas séfjének fogásai kerülnek az asztalra a legendás vörösborok társaságában, valamint itt adják át az Egri Bikavérért díjakat. Október 21-én délelőtt indul és estig tart az a pincetúra a Szépasszony-völgyben, ahol a pincék kínálnak tematikus programokat, és persze csodás borokat.

A nagykóstoló október 21-én a Líceum dísztermében lesz, ahol az egri borászok személyesen mutatják be a borkedvelőknek a legszebb bikavéreiket.  Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke, Egri Bikavér Borlovagrend elnöke elmondta, októberben ünnepelik az Egri bikavért, a borvidék elsőszámú borát. A borász kiemelte, gőzerővel dolgoznak az eseménysorozaton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában