Ember alkotta paradicsom

2023.10.04. 21:57

Kulisszatitkok derültek ki a Tisza-tavi üstökösök filmezéséről + videó

A Tisza-tó - Az ember alkotta paradicsom című filmben egy különleges, fokozottan védett madár is feltűnik. Az üstökösgém filmezéséről osztottak meg kulisszatitkokat a film készítői.

Fekete-Vadászi Erika

A Tisza-tó - Az ember alkotta paradicsom című film, ahogy arról már beszámoltunk, úgy jött létre, hogy a készítők szerettek volna egy természetfilmet készíteni a Tisza-tóról. Olyan filmet, melyben egy éven keresztül kísérik figyelemmel a tó élővilágát. Azt az élővilágot, amelynek aktív résztvevője és legerősebb formálója az ember.

A film október 5-től látható a mozikban, s az alkotás közösségi oldalán most kulisszatitkokat osztottak meg arról, hogyan készítettek felvételeket a Tisza-tó egyik különleges madaráról, a fokozottan védett üstökösgémről. 

A madár zsákmányszerzését olyan helyről örökítették meg, ami bárki számára látogatható: a Tisza-tavi vízisétány egyik madármegfigyelő kunyhójából filmezték. A fiókákat azonban már nem volt ilyen könnyű lencsevégre kapni, derül ki a beszámolójukból. 

– Mivel fokozottan védett madárfajról van szó, a fiókás fészek filmezése egyeztetést és engedélyeket igényelt a nemzeti park szakembereitől. A vonulási adatgyűjtést szolgáló madárgyűrűzések alkalmával regisztrált egyik fészekre kapott engedélyt Szendőfi Balázs. Ehhez a szakemberekkel együtt kora reggel mentek be, mellcsizmában óvatosan gázolva a derékig érő vízű sűrű nádasban. Balázs egy energiabankra kötött, nagy felbontású felvételt készítő videokamerát indított el a fészektől kettő méteres távolságban, majd gyorsan mindenki elhagyta a helyszínt, hiszen a szülőmadarak addig nem térnek vissza, amíg embert látnak – részletezték. 

Az is kiderült, hogy a napnyugta előtt leszerelt kamera 14 órányi folyamatos felvételt készített az üstökösgémcsalád egész napjáról. Így a filmjeleneten túl értékes adatokra is fény derült, például, hogy melyik szülő milyen gyakran, és mekkora halakkal etet, milyen időközönként váltják egymást a szülők a felügyeletben, mennyire élénk a fiókák viselkedése, hogyan védik őket a szülők a kánikula ellen, illetve, hogy milyen gyakran és mennyit alszanak.

– Az üstökösgém a legkésőbb költő gémfajunk, a fiókanevelés júliusban történik. Az egyre szárazabb éghajlat miatt egyre kevesebb a sikeres költés, van olyan év, hogy az üstökösök inkább bele sem kezdenek a családalapításba, ha nincs elég víz és halivadék a megszokott fészkelőhelyük környékén – jegyezték meg Az ember alkotta paradicsom Facebook-oldalán, ahol a fokozottan védett madárról egy videót is közzétettek.

Nézd meg te is az üstökösgém szülőket és fiókákat:

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Ujvári László/Új Néplap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában