Ezt látnod kell!

2023.07.29. 10:21

Ámulatba ejtő filmen mutatják be a Tisza-tavat, nézd meg premier előtt! + videó

Csodálatos képi világú film készült a Tisza-tóról, Az ember alkotta paradicsom címmel. Hamarosan látható lesz a mozikban, de még a premier előtt megnézheted augusztus elején az abádszalóki strandon. Az Aktív Magyarország most részletesen beszámolt az alkotásról, melyben szerepet kapott Ljasuk Dimitry, a Jóreménység sziget alkotója.

Fekete-Vadászi Erika

Forrás: Aktív Magyarország/YouTube

– Képzeljük el, hogy készítünk egy filmet a mai Tisza-tóról, és levetítjük egy 50 évvel ezelőtt Sarudon vagy Poroszlón élő embernek. Valószínűleg azt hihetné, hogy a mai valóságunk valami különös párhuzamos univerzumból való. Pedig nem, csak visszaindultunk oda, ahonnan a folyószabályozások előtt elindultunk. 50 évvel ezelőtt született egy víztározó, amely az idők folyamán Tisza-tóvá és egy ember alkotta paradicsommá változott, és mi pedig pont készítettünk erről egy egész estés filmet – olvasható az aktivmagyarorszag.hu cikkében.

Mint írják, óriásplakátok és hirdetések helyett megkeresték Magyarország egyik legjobb természetfilmesét, Szendőfi Balázst azzal az ötlettel, hogy szeretnének egy természetfilmet készíteni a Tisza-tóról. Olyan filmet, melyben egy éven keresztül kísérik figyelemmel a tó élővilágát. Azt az élővilágot, amelynek aktív résztvevője és legerősebb formálója az ember.

– Balázs előállt azzal a gondolattal, hogy vegyük be a „buliba” Ljasuk Dimitryt, aki a Tisza-tóról a legtöbbet és leghitelesebben mesélt az elmúlt években, és ne csak narrátora, hanem aktív szereplője legyen a filmnek. A három tagú stáb Fehér Zoltánnal lett teljes, aki szintén több nagysikerű természetfilmen keresztül jutott el odáig, hogy a legjobb magyar természetfilmesek között tartják számon – közölte az Aktív Magyarország. 

Egy év folyamatos jelenlét, számtalan forgatási nap, drámai aszály, a természet és ember közelségének dinamikája alakították a film történetének szálait. Olyan film született, amely magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát.

– Az, hogy teljes éven keresztül kísérjük a tó hőseit – a madarakat, halakat, embereket, hüllőket és más emlősöket – lehetőséget ad arra, hogy a különböző élethelyzetek drámáit megismerjük. Bepillantást nyerünk egy szürkegém pár családalapítási nehézségeibe, a bébiteknősök életveszélyes és vakmerő tóig tartó kalandjába, megfigyelhetjük a fattyúszerkők és egy réti héja légiháborúját vagy épp a busák „kungfu” bemutatóját – emelték ki.

Egész estés, nem szokványos hosszúságú, 85 perces film készült, amelynek képi világát fantasztikus zenei aláfestés kíséri. Premier előtt augusztus 4-én 21 órától megnézheted az abádszalóki strandon a Tisza-tó, Az ember alkotta paradicsom című filmet, melynek előzetesét itt találod: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában