Göncölnek

2023.10.15. 09:00

Mátraderecskén november 4-ig a suliban gyűjtik a feleleges textileket

A bevételt a gyermekek szabadidős programjaira fordítják.

Barta Katalin

Mátraderecskén is csatlakoztak  a Göncölj a Földért! mozgalomhoz. A múlt héten az óvodában, november 4-ig pedig az általános iskolában adhatják le a háztartásokban keletkező felesleges textíliákat, amelyek  újrahasznosíthatók. Arra kérik a lakosságot, hogy a már nem használt ruháikat, textileiket gyűjtsék össze és adják le, hogy az intézmények részesülhessenek a bevételből.

Korábban Ivádon az óvodában is szerveztek hasonló sikeres akciót. Ott pár nap alatt 1840 kilogramm ruhát gyűjtöttek össze, s kilónként 5o forintot kaptak, így 92 ezer forinttal gyarapodott az intézmény. Az összeget a gyerekek kirándulására használják majd.
A mozgalomhoz egyébként bármelyik intézmény csatlakozhat, a sulizsak.hu oldalon lehet regisztrálni. Az összegyűjtött, használt textíliát újrahasznosíthatják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból pedig fonal vagy szigetelőanyag készül. Otthon is érdemes átgondolni, mire használható egy-egy megunt ruhadarab. Alakíthatjuk, átszabhatjuk. Mi is és az ízlésünk is változik, más ruhadarabok tetszenek meg, másképpen öltözködünk. De mindig adhatunk második esélyt a divatjamúlt ruháinknak.

A kezdeményezők célja, hogy segítsék a gyerekek környezettudatos nevelését, mellyel elérhető, hogy a jövő generációjának ezek az apró szokások már természetesek lesznek és beépülnek a hétköznapjaikba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában