Szavazás

2023.10.10. 19:05

Még egy molylepke is lehet szép, érdemes szavazni

Három kedvelt lepkefajtánkra lehet leadni a voksot. Október 15-ig szavazhatsz a kedvenc lepkédre.

Barta Katalin

Az Év lepkéje szavazás jelöltjei

Forrás: Magyar Madártani Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2024 Év lepkéje kapcsán. A másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján 2023. október 15-ig. 

Kis színjátszólepke

A hímek szárnyfelszíne (kékes-lilásan) irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek, főként helyi viszonylatokban. Nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényein is kifejlődik. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Hím (balra, fotó: Gór Ádám) és nőstény (jobbra, fotó: Káldi József) kis színjátszólepke
Hím (balra, fotó: Gór Ádám) és nőstény (jobbra, fotó: Káldi József) kis színjátszólepke
Forrás: mme.hu

Közönséges medvelepke

Egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása és a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett.

Hátulsó szárnyait kivillantva a riasztó színezet tűnik elő. Fotó: Káldi József
Hátulsó szárnyait kivillantva a riasztó színezet tűnik elő
Forrás: mme.hu

Gyakori ablakosmoly

Moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Nappal aktív. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka. Élőhelyei napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések. Nem védett.

A gyakori ablakosmoly egy igazán különleges megjelenésű lepke
A gyakori ablakosmoly egy igazán különleges megjelenésű lepke
Forrás: mme.hu

Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, ezt követően 2012-ben indult el a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője / Év kétéltűje programja, amihez harmadikként 2022-ben csatlakozott az Év lepkéje akció. Mindegyik küldetése hasonló – hazánk természeti kincseinek és az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák lakossági bemutatása - tájékoztatta portálunkat Orbán Zoltán az egyesület szóvivője. .

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában