Önkéntesség

2023.10.24. 11:29

Önkéntesek szépítették mindenszentekre a karácsondi temetőt

A képviselők, önkormányzati dolgozók és civil szervezetek mellett helyi lakosok is segítették a temetőgondnokot az éves nagytakarításban.

Szabó István

Önkéntesek takarítanak a karácsondi temetőben

Forrás: Földi Csaba Polgármester/Facebook

A mindenszentekre felkészülve Karácsondon az önkormányzat idén is felajánlotta segítségét a római katolikus egyház tulajdonában lévő községi temető ünnepekre való felkészítéséhez, tájékoztatta portálunkat Földi Csaba polgármester. Mint elmondta, idén is az önkormányzat hirdette meg a szombati akciót, azonban a műszaki, karbantartó és közfoglalkoztatotti kollégáin kívül az önkormányzat képviselő-testületének tagjai és két civil szervezet, az Együtt Karácsondért Egyesület és a Karácsond Községvédő és Szépítő Egyesület tagjai, továbbá néhány önkéntes, valamint a Karácsondi Egyházközség részéről megbízott üzemeltető, a HEV-TEM 2003. Kft. ügyvezetője és az általa alkalmazott új temetőgondnok is rész vettek rajta. Az önkormányzat a dolgozóinak munkáján felül rendelkezésre bocsátotta kézi szerszámait, nagyteljesítményű gépeit – benzinmotoros magassági ágnyesőt, ágvágót, fűrészt –, hozzájuk üzemanyagot, valamint platós tehergépjárművet, tette hozzá Földi Csaba.

– Már látszódik a temetőben, hogy az új temetőgondnok munkába állt bő egy hónapja, de azért van még tennivaló. Sajnos, nagyon sok elhanyagolt, gondozatlan, a hozzátartozók által nem látogatott sír van, melyek igen rossz látványt nyújtanak a rendezett, folyamatosan gondozott sírok mellett. Ezért kiemelten szeretném kérni, hogy a legalább évente tegyék rendbe ezeket a sírokat a hozzátartozók, főleg akkor, ha itt élnek a településen. Az elhagyatott, gondozatlan sírok közül idén is számosat megtisztítottunk. A sírokon kinövő ecet- és egyéb fa surjáit, az elburjánzott bokrokat, bozótot, tujákat kivágtuk. Kitisztítottuk a Széplaky család elhanyagolt állapotban lévő sírját is, melynek során a gaztalanítás mellett a kerítés körüli zöld sövényt is megnyírtuk. A tavaly már felnyírt régi tujákat, bokrokat ismét megnyírtuk, a kiszáradt növényzetet kivágtuk, szellősebbé, átláthatóbbá tettük környezetét. A kisebb fákat, bokrokat felgallyaztuk, a faleveleket az elhullott faágakat összehúztuk és elszállítottuk. Több zsákkal szedtünk össze széthullott üvegdarabokat, széttört mécseseket, a szél által elhordott műanyagokat, szemeteket – sorolta Földi Csaba.

A polgármester arról is beszélt, hogy bár a temető nem az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében van, mégis mindannyian magukénak érzik azt, gondoskodnak róla. Mint mondta, az üzemeltetővel összefogva szeretnének tenni azért, hogy rendezett, gondozott környezet várja a mindenszentek ünnepére ide látogató hozzátartozókat. Földi Csaba megköszönte mindenkinek, aki eljött, és úgy gondolta, hogy a néha esőre forduló, de igen kellemesen meleg időben a szombat délelőttöt közösségi munkára szánja, és hozzájárul Karácsond temetőjének szebbé tételéhez. Az önkormányzat a jövő hétre is felajánlotta segítségét az üzemeltetőnek, tette hozzá a községvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában