Túra, séta, tanulás

2023.10.28. 19:22

Ovisok és kisiskolások vették be a kompolti Grassalkovich kastélyt

Az ovisok és a kisiskolások számára is jó hangulatban telt a közös séta, a kikapcsolódás és lakóhelyük nevezetességének felfedezése.

Hornyák Réka

A kompolti ovis, kisiskolás túracsoport, kísérőikkel a Grassalkovich-Károlyi kastélynál.

Forrás: Beküldött fotó

Közösséget építenek és értéket teremtenek a Kompolt-Nagyút Gyermekkertész Óvoda és Aprócska Bölcsődében – olvasható az intézmény Facebook oldalán. 

 A Magyar Szabadidősport Szövetség október hónapban gyaloglásra, mozgásra hívja a tanintézményeket, közösségeket, nyugdíjas szervezeteket.  Az országos programsorozat keretein belül, a gyaloglás eszközével a résztvevők megismerhetik a helyi nevezetességeket, látványosságokat. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott a kompolti óvoda is. 

Idegenvezetés a Grassalkovich-Károlyi kastélyban.
Idegenvezetés a Grassalkovich-Károlyi kastélyban. 
Forrás:  Beküldött fotó

– A túra során vállaltuk, hogy meglátogatunk és megismerünk egy helyi nevezetességet, így ma délelőtt egy tartalmas sétában volt részünk. Úti célunk a kompolti Grassalkovich - Károlyi Kastély volt, ahová részletes bemutatást és idegenvezetést szerveztünk a gyerekeknek és a hozzánk csatlakozóknak. A túrán részt vettek az óvodásaink és a szüleik, valamint a Fleischmann Rudolf Általános Iskola első osztályosai, a kompolti Polgármesteri Hivatal képviselői, a Kompolti Idősek Egyesületének tagjai, továbbá még a Kompolti Polgárőr Egyesület tagjai is – mesélte Oroszné Majdán Katalin, a kompolti óvoda és bölcsőde intézményvezetője. 

Magyarországon számos kastély van és azoknak legalább ugyanennyi története és sorsa. A községben lévő Grassalkovich kastély jó ideje hosszú álmát alussza, de a kompolti túracsoport kedd délelőtt egy rövid időre bepillanthatott az elmúlt korok főúri világába. Bebarangolhatták a poros szobákat és a hatalmas lépcsőket megmászva elképzelhették az akkori életet. Sétáltak a kastélyt körbevevő Ágnes-kert néven ismert ligetes-parkos részen, megismerkedtek a szomszédban álló, gyönyörű római katolikus templommal, valamint a műemlék épületnek számító magtárral és egy borospince együttessel is. 

A túracsoport a kastélyt körbevevő Ágnes-kertben.
A túracsoport a kastélyt körbevevő Ágnes-kertben. 
Forrás:  Beküldött fotó

Az intézményvezető hozzátette, hogy a csodás őszi időben megtapasztalhatták azt, hogy gyalogolni jó, de közösségben gyalogolni még jobb. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában