Rózsaszín Október

2023.10.10. 17:07

Rózsaszínben hívták fel a figyelmet a szűrések fontosságára + fotók

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinthet.

Molnár Helga

Fontos, hogy mindenkihez eljusson a szűrések fontossága

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete már 17. alkalommal szervezte meg a Rózsaszín Október elnevezésű figyelemfelhívó rendezvényét. Az eseménynek kedden a megyeháza adott otthont. Ahogy az elhangzott, kiemelt céljuk az egészségtudatosság népszerűsítése, ezáltal az emlőrák megelőzése és korai felismerése.

Fürné Mosoni Anita, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete elnöke köszöntőjében elmondta, alapszervezetük egész évben nagyon sokat gondolkodik azon, hogyan tudnák felhívni a figyelmet a daganatos betegségek megelőzésére.
– Minden hónapban tartunk kisebb rendezvényeket nem csak a tagjainknak, hanem a lakosságnak is. Minden lehetőséget megragadunk, hogy népszerűsítsük az egészségtudatosságot. Az október kiemelt a gondolatkörükben, szeretnénk ha mindenkihez eljutnának azok az üzenetek, melyet folyamatosan tolmácsolni akarunk – mondta.

Hozzátette, harminc-harmincöt évvel ezelőtt a rosszindulatú daganatos betegségek picit rosszabb prognózist mutattak, a statisztikák azt mutatták, hogy a betegek nagy része nem élte túl, elhunyt.
– Azóta nagyon sok minden történt. Sokat fejlődött a technika, a diagnosztika, a terápia, s ezek fejlődésével megfordult az arány, sok beteg túléli. Ehhez persze szükségeltetik az, hogy ne csak a technika, de az egyén gondolkodása is fejlődjön – húzta alá.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is a legfőbb üzenetet, a szűrés fontosságát hangsúlyozta.
– Folyton ezt szajkózzuk, mert alacsony a szűréseken részt vevők száma. Vannak jó hírek persze, de az országos átlag mégis negyven százalék alatt van. Ezért kell ezt minden fórumon elmondani, bátorítsák családtagjaikat, szomszédaikat, barátaikat, menjenek el szűrésekre – emelte ki.

Ignácz Balázs, főispán megköszönte a szervezet munkáját.
– A legfontosabb az, hogy beszéljünk róla, hogy minden információ eljusson a legtöbbekhez. Szükségesek az ilyesfajta programok, mert ezekkel juttathatjuk el társainkat a szűrésekhez, megfelelő kezekbe – tette hozzá.

Mint az elhangzott, Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinthet. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint itthon az utóbbi években évente nyolcezer-kilencezer új esetet fedeznek fel. Az október a mellrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja, a hazai kampány célja a figyelemfelhívás, a tudatosság erősítése és a közösség építése. A kockázati tényezők ismeretével, önvizsgálattal, szűréssel, időben alkalmazott terápiával sok nő élete megmenthető lenne.

A köszöntők után néhány előadást hallgathattak meg az érdeklődők, majd a már hagyományos rózsaszín sétára indultak el a belvárosban a részt vevők, majd kora este szentmisével zárult a nap Szent Lajos templomban a daganatos betegek gyógyulásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában