Október 23.

2023.10.22. 11:25

Sok helyütt már égtek az emlékezés mécsesei Hevesben

Heves vármegye több településén már az ünnepnap előtt megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

Szabó István

A nagyrédei '56-os emlékműnél is mécseseket gyújtottak

Forrás: Molnár József Közösségi Színtér, Könyvtár és DJP Pont - Nagyréde/Facebook

Heves vármegyében már több településen lezajlottak az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából szervezett ünnepi megemlékezések. Nagyrédén a hosszú hétvége előtti pénteken a Szent Imre Általános Iskola 8. osztályos tanulói és az iskola énekkara elevenítette fel az október 23-i eseményeket Kerek Szabolcs gitáros kíséretében. Siposné Fodor Judit polgármester ünnepi beszéde után a Nagyrédei Asszonykórus zárta a színpadi műsort, katonadalokat felsorakoztató csokrukkal. Az ünnepségnek helyet adó Molnár József Közösségi Színteret elhagyva a résztvevők fáklyákkal sétáltak az '56-os emlékműhöz, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit a faluközösség nevében, majd gyertyagyújtással zárták a programot. 

Visontán ebben az évben is a Szent-Györgyi Albert Iskola tanárai és tanulói pénteki műsorával emlékeztek meg méltóképpen a forradalom hőseiről. A megjelentek Magyari Klára tanárnő ünnepi beszédét hallgathatták meg. Az 1956-os a forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából rendezett előadás után a község intézményeinek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Béke parkban.

Gyöngyöshalászon is pénteken tartottak ünnepséget a József Attila Művelődési Házban, ahol emlékműsorral és filmvetítéssel tisztelegtek az '56-os hősök emléke előtt. Az irodalmi összeállítás után a Szerencsés Dániel című magyar filmdrámát vetítették. A történet szerint két fiatalember 1956-ban úgy dönt, hogy elhagyják az országot, ám a nyugati határnál az őket Ausztriába átvivő teherautóra várva még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni?

Vámosgyörkön a pénteki szentmisét követően megkoszorúzták a templom falán elhelyezett '56-os emléktáblát, majd a közösségi házban folytatódott a program az Őszirózsák Nyugdíjas Klub és a helyi Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsorával. A településen október 23. alkalmából hagyományosan községi kitüntetéseket is átadtak. 

Atkáron is közös imádsággal kezdődött a pénteki megemlékezés. Ezután fáklyás felvonulás kezdődött az '56-os emlékműhöz, ahol Kocsis Attila polgármester mondott ünnepi beszédet. Majd az Atkári Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak műsora elevenítette fel a 67 évvel ezelőtt történteket. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Gyöngyöstarjánban a Markovits Brigitta Közösségi Színtérben emlékeztek meg pénteken a település lakói október 23-ról. Kiss Viktor polgármester ünnepi köszöntője után a helyi általános iskola 8. osztályos diákjainak műsora következett. Ezután a gyöngyöstarjáni intézmények, egyesületek és civil szervezetek a Hősök úti kopjafánál helyezték el az emlékezés mécseseit.





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában