Október 23.

2023.10.23. 11:38

Szabó bácsira, a Széna téri szabadságharcosra emlékeztek a Berzében

A gyöngyösi gimnázium ünnepi műsorában megelevenedett Szabó János, aki 59 évesen is pesti srác tudott lenni.

Szabó István

A berzés diákok október 23-i műsora

Forrás: Berze Nagy János/Facebook

Szabó János, vagy ahogy a 56-os szabadságharcosok hívták, Szabó bácsi és a Széna téri felkelők forradalom alatti napjai, dilemmái, döntései elevenedtek meg  a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium október 23-ra emlékező műsorában. Minderről a gyöngyösi középiskola adott hírt. 

Közlésükben az áll, hogy Szabó János generációs értelemben nem volt pesti srác, 1956 októberében már majdnem 59 éves volt. Közismert megnevezése is pontosan tükrözte ezt, hiszen Szabó bácsiként szólították őt, és a történeti irodalomban még ma is gyakran így emlegetik. Átvitt értelemben viszont igazi pesti srác volt. Talán a forradalom legtisztább résztvevője, akit a legelsők között végezték ki 1957. januárjában.

A gyöngyösi gimnázium tájékoztatása szerint történetét Burai Patrik, az intézmény tanára dolgozta fel színdarabjában, a köré szerveződő fiatalokat tehetséges gimnazisták formálták meg előadásukban. A rendezés és a műsor színpadra állítása Zeke Katalin tanárnő érdeme, áll a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában