Szolidaritás

2023.10.17. 19:27

Szűknek bizonyult a gyöngyösi kis zsinagóga az Izrael mellett demonstrálók számára + fotók

Az Izrael elleni támadás a zsidó-keresztény kultúra ellen irányul, de nem az iszlám vallás támadása, szögezte le Weisz Péter.

Szabó István

Rengetegen fejezték ki szolidaritásukat Izrael népével Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Izrael, veled vagyunk! mottóval szolidaritási demonstrációt szervezett az izraeli áldozatokért kedden a gyöngyösi kis zsinagógában a Gyöngyösi Zsidó Hitközség, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület és a Gyöngyösi Hit Gyülekezete. Az eseményre szóló felhívást Weisz Péter zsidó hitközségi elnök és Nasinszky Péter, a helyi Hit Gyülekezet vezetője írta alá. Az ebben megfogalmazottak szerint a demonstrációra vártak mindenkit, aki az október 7-i, Izrael népe elleni alattomos terrortámadást, a terroristák minden normát felrúgó, emberiesség elleni bűntettét elítéli. 

– Egyértelmű szándékunk volt a demonstrációval jelezni, hogy különböző felekezetek képviselői, zsidók és nem zsidók együtt emlékezzenek meg az ártatlanul lemészárolt izraeli testvéreinkre, ezzel is jelezve, hogy ez az ügy nem kizárólag a zsidóké, nem csak Izraelé, hanem valamennyiünkké, hiszen a terror, a gyűlölet, az aljasság indított háborút a civilizáció ellen – fogalmazott Weisz Péter.

A gyöngyösi kis zsinagóga szűknek bizonyult az eseményen megjelent tömeg befogadására. A gyöngyösi zsidó hitközség elnöke gyászmegemlékezésnek nevezte az eseményt a megjelentek köszöntésekor, és kiemelte, hogy amiről megemlékezünk, az nem zsidó belügy. 

– Izrael és a zsidóság egyik legszentebb ünnepe a Tóra örömünnepe. Aljas, nemtelen pribékek gyilkos támadása ezt az ünnepet szentségtelenítette meg. Hittel vallom, hogy ez nem a zsidóság elleni támadás. Hiszen a Tízparancsolat, benne a 'Ne ölj!' parancsolata, a hit és a szeretet az közös adománya annak, amit Európában zsidó-keresztény kultúrának hívnak. Ez a támadás a zsidó és keresztény közös kultúra, kétezer éves közös kincsünk, a szeretet elleni támadás. Nem hiszem, hogy ez az iszlám vallás támadása. Hiszen a Koránban az van, hogy ne bántsd a nőt és a gyermeket, és békével, fegyver nélkül fogadd azt, aki nem fegyverrel érkezik. Ez az Iszlám Állam, a Hamasz, a Hezbollah és a terrorista mozgalmak tette a Hamasz vezetésével. Nőket és gyerekeket öltek meg az első napon. Nőket erőszakoltak meg, csecsemőket fejeztek le. Egy diszkóban 260 gyereket öltek meg, akiknek a fele külföldi, a negyede arab volt. A mai ittlétünk azt bizonyítja, hogy hogy azok az értékek, amiket mi közösen vallunk, elsősorban a szeretet, talán úrrá tud lenni a helyzeten – fogalmazott Weisz Péter.

Izrael államért, a harcoló, illetve az elesett izraeli katonákért Petrovits Péter rabbi, kántor mondott imát héberül és magyarul, melyekre a hallgatóság, zsidók és nem zsidók, közösen mondtam áment. A rabbi ezután zsoltárokat énekelt saját gitárkísérettel. A demonstráció végén minden jelenlévő gyertyát gyújtott Izrael és a világ békéjéért. 

A szolidaritási demonstráción megjelent többek között Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, prof. dr. Hunyadi László, Izrael állam tiszteletbeli konzulja, Kárpáti Itsván, Gyöngyös alpolgármestere és a város képviselő-testületének több tagja, Balog Gyula, a Gyöngyös-Felsővárosi Szent Bertalan római katolikus főplébánia kanonok-plébánosa, Kocsik Mónika, a Hatvani és Gyöngyösi Evangélikus Egyházközségek lelkipásztora.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában