Környezettudatosság

2023.10.26. 13:55

Visontán már értékelik a környezetvédelmet, most fákat ültettek

A faültetési program hosszú távú befektetés, jelentette ki Szarvas László polgármester.

Szabó István

Visontán folyamatosan szépítik a környezetüket

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban 18, az Országfásítási Programban nyert facsemetét ültettek el Visonta községben, hogy hozzájáruljanak környezetük zöldítéséhez és a fenntarthatóság növeléséhez, tájékoztatta portálunkat Szarvas László polgármester. 

– A program célja az volt, hogy javítsuk a környezet minőségét és szépítsük a települést. A facsemeték ültetése nem csak esztétikailag teszi vonzóvá falunkat, hanem számos egyéb előnye is van. Egyrészt, a fák oxigént termelnek és segítik a levegő minőségének javítását, így egészségesebb környezetet teremtve a lakosoknak. Emellett a fák árnyékot nyújtanak, így csökkentik a nyári hőséget, és hűvösebb környezetet teremtenek a közterületeken. Az újonnan ültetett fák gondozása is kulcsfontosságú a program sikeréhez. A Visontáért Nonprofit Kft. dolgozói fogják végezni a fák rendszeres öntözését és karbantartását, hogy biztosítsák egészségüket és növekedésüket. Fontos megjegyezni, hogy a faültetési program hosszú távú befektetés. Az ültetett csemeték csak évek múltán érik el teljes méretüket és környezeti hatásaikat. Ez azért fontos, hogy a jövő generációk is élvezhessék a fák által nyújtott előnyöket. Reméljük, hogy ezen erőfeszítéseink is hozzájárulnak a környezetünk szépítéséhez, a település fenntarthatóságának növeléséhez, és a közösségünk összekovácsolódásához – összegezte Szarvas László.

A visontaiak környezettudatos gondolkodása nem véletlen. A polgármester korábban már beszélt arról portálunknak, hogy a falu tőszomszédságában lévő bányából és az erőműből szálló por, korom és pernye régebben évtizedeken át belepte a települést. Mint mondta, annak idején vödörszámra söpörték le a szennyező anyagokat a teraszaikról, járdáikról. Az utóbbi években tett környezetkímélő fejlesztéseiért Visonta önkormányzatát 2022-ben a Heves Megyei Klímabarát-díjjal tüntette ki a megyei közgyűlés

– Szerintem az elismeréshez az segített bennünket, hogy mi igazán megtanultuk értékelni a környezetvédelmet. Aki tiszta környezetben lakik, vagy ott nőtt fel, az talán nem ennyire fogékony erre. Az utóbbi időben az erőműben elvégzett beruházásoknak köszönhetően tisztább lett nálunk a levegő, s ez további lépésekre ösztönöz bennünket – mondta korábban Szarvas László.

A környezetbarát fejlesztések sorába illeszkedik a fásítási programban való részvétel is, tette hozzá a községvezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában