Helytörténet

2023.11.16. 18:45

A Berze diákjai ismerik legjobban a reformkori Gyöngyöst + fotók

Immár 30. alkalommal zajlott le a gyöngyösi iskolák helytörténeti vetélkedője.

Szabó István

Helyismereti vetélkedő a gyöngyösi könyvtárban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön immár 30. alkalommal rendezték meg a Gyöngyösön a város általános- és középiskolái számára kiírt helytörténeti vetélkedőt a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az idei verseny témája a reformkori Gyöngyös volt, és négy általános iskolai, illetve öt középiskolás csapat nevezett. Előzetes feladatként a csapatoknak rövid videóban kell bemutatniuk egy reformkorhoz köthető gyöngyösi személyt. A vetélkedő szóbeli fordulója két részből állt: egy hagyományos kvízfeladatokból álló részből, valamint egy, az olvasóterekben berendezett, állomásokból álló interaktív feladatsorból. Lovász Béláné nyugalmazott gyöngyösi helyismereti könyvtáros, zsűritag elmondta portálunknak, hogy első alkalommal vonták be az internet világát ilyen módon a vetélkedőbe, sőt, a csapatok okostelefont is használhattak a helyes válaszok keresésénél. A diákok arról beszéltek, hogy ez könnyítette a dolgukat, de a felkészülést nem helyettesíthette. 

Az általános iskolai verseny zsűritagjai, dr. Horváth László elnök, Farkas István és Lovász Béláné végül a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium kisgimnazistáiból álló gárdát hirdették ki győztesnek. A középiskolások teljesítményét elbíráló, Báryné dr. Gál Edit elnök, dr. Vinkler Bálint és Szekeresné Sennyey Mária összetételű zsűri szintén Berze-csapat sikerét jelentette be az eredményhirdetésen. A többi résztvevőnek sincs oka az elkeseredésre, hiszen a zsűri szerint jól felkészült csapatok mérték össze a tudásukat. A vetélkedő résztvevői számára pedig, jutalmul, a korábbi évek hagyományát követve az önkormányzat tanulmányi kirándulást szervez.





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában