Borlovagrend

2023.11.08. 10:00

A nagyrédei Szent Imre Borlovagrend új tagjai a peredi borászok lettek

A szlovákiai testvértelepülés borászaival komoly szakmai együttműködést folytatnak a nagyrédeiek.

Szabó István

A nagyrédei Szent Imre Borlovagrend által a napokban szervezett borbálon a nagyközség szlovákiai testvértelepülése, Pered borász közössége, a Viniper lett a rend új tagja, adta hírül Siposné Fodor Judit polgármester.

– Pereden egy lelkes borász közösség dolgozik együtt, és készítenek szebbnél szebb borokat. Emellett lelkes rajongói a mátraalji boroknak, és különösen kedvelik a nagyrédei nedűket. Az elmúlt években igen komoly szakmai együttműködés alakult ki a két település borászai között. Ennek a szakmai és baráti kapcsolatnak a megkoronázása, hogy a közel 30 tagot számláló Viniper a borlovagrendünk tiszteletbeli tagjává vált. Örülök, hogy testvértelepülési kapcsolatunk ennek köszönhetően is még szorosabbra fűződött – részletezte Siposné Fodor Judit.

A peredi és nagyrédei borászok a borbálon
A peredi és nagyrédei borászok a borbálon
Forrás: Siposné Fodor Judit polgármester/Facebook

A nagyrédei Szent Imre Borlovagrendet 13 taggal alapították 2008-ban. A rend névadója a település védőszentje, a történelemben Szent István király fiaként, Imre hercegként közismert személy volt. A rend zászlaját Nagyréde címere ékesíti, valamint Szent Imre ártatlanságát és hitét bizonyítandó egy liliom és a kereszt.

A borlovagrend ruhájának tervezője Mészáros Éva nagyrédei népművész volt, aki palóc elemeket felhasználva álmodta meg, és öntötte formába a viseletet. A nyakban látható díszes facsanak – kóstolóedény – Tóth Péter fafaragó alkotása. Az ország 44. rendjeként bejegyzett Szent Imre Borlovagrend zászlós bora, a hárslevelű hungarikum, emellett mindig is meghatározó fajta volt a rédei szőlők között, tudhatjuk meg a rendről a nagyközség hivatalos weboldalán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában