Egészség

2023.11.16. 16:55

Az atkári óvodába érkezett a Mézes Reggeli Program + fotók, videó

A kisgyermekek a méz egészségre gyakorolt jótékony hatásával és a méhek életével ismerkedtek.

Szabó István

Minden a mézről szólt az atkári óvodában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az atkári Árnyaskert Óvoda volt csütörtökön azz Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által meghirdetett Mézes Reggeli Program idei legújabb állomása. Sándorné Deme Henrietta, az óvoda intézményvezetője arról beszélt, hogy évek óta csatlakoznak ehhez a programhoz

– Kihasználjuk a lehetőséget, hogy ilyenkor egész héten a mézzel, annak jótékony hatásával, gyógyító erejével, illetve a méhek életével foglalkozzunk. Már elolvastuk például A nyughatatlan méhecske című mesét, s a gyerekek elbábozták a történetet újonnan készített bábfigurákkal. Méhecskés könyvjelzőt is készítettünk, amit hazavittek a gyerekek a kedvenc meséskönyvükbe. A nagycsoportosok egy ügyességi füzetben a témához kapcsolódó feladatokat oldanak meg a héten. Az iskolaelőkészítő foglalkozások témái is kifejezetten e szorgos rovarok. Természetesen a méhekről szóló daltanulás sem maradhatott el – részletezte Sándorné Deme Henrietta.

A reggelire elfogyasztott vajas-mézes kenyér után mézkóstolás is várt az óvodásokra. Közben méhészek tartottak bemutatót a kicsiknek a méhészet eszközeiről, a méhek életéről, és a témában filmvetítés is volt. Az oktatással is foglalkozó Pecze Gábor karácsondi mesterméhész repce-, akác- és vegyes virágmézet, valamint virágport hozott a gyerekeknek kóstolóba. Emellett gyömbérrel és ánizzsal ízesített méz is szerepelt az országos mézverseny első helyével is büszkélkedő karácsondi szakember kínálatában. Bakó Zsolt, a Mátraaljai Méhészek Egyesületének elnöke Rózsaszentmártonban méhészkedik.

– A program alkalmain az egyesület képviseletében tartunk előadást a gyerekeknek. Mi emellett a 28 tagból álló Palóctáj Mézlovagrend tagjai is vagyunk, ez a rend Heves- és Nógrád vármegyéket, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes területeit foglalja magába. A feladatunk az, hogy népszerűsítsük a mézet, annak fogyasztását. A Mézes Reggeli Programnak is ez a feladata, továbbá az egészséges táplálkozás propagálása. Ezen belül felhívjuk az óvodások figyelmét, hogy a méz reggeli fogyasztása mindenképpen fontos. Nem csak a mézről beszélünk az ilyen alkalmakkor, de a beporzó rovarok fontosságáról is. Mindig elmondjuk a gyerekeknek, milyen veszélyeket rejt magában a méhek hiánya a pusztulásuk miatt. A kilenc éve folyó programban 2018 óta veszek részt. Azóta évente mintegy 1400 gyermekkel kóstoltatjuk meg a mézet különböző intézményekben. Ebben az évben 10 intézményt keresünk fel méhész kollégámmal – összegezte Bakó Zsolt.

Végül az OMME tasakos mézet tartalmazó ajándékát is hazavihették az óvodások. Sándorné Deme Henrietta azt is elmondta búcsúzóul, hogy a tavaszi egészséghét során újra napirendre került majd e téma, és felelevenítik a csütörtökön hallottakat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában