Robbanás volt, ítélet lett

2023.11.09. 17:34

Az erőműi robbanás felelősét szabadságvesztéssel sújtották

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége vádjával állt a Hevesi Járásbíróság előtt F. I., akit nem jogerős ítéletével a bíróság 10 hónap szabadságvesztéssel sújtott és – 200 napi tételnek megfelelő – 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Sike Sándor

A kiskörei vízlépcső

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A szabadságvesztést – végrehajtás esetén fogház – egy évre felfüggesztette, a pénzbüntetés kifizetésére pedig 10 havi részletet is engedélyezett a bíróság, továbbá rendelkezett a bűnjelekről és a bűnügyi költséget is a vádlottra terhelte. A vádlott és a védő három munkanap gondolkodási időt kért, az ügyész tudomásul vette a döntést – tudtuk meg Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjétől.

A vádat a Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén több, mint két éve, 2021. szeptember 20-án délután történt robbanás miatt emelte az ügyészség. Mint annak idején portálunk is részletesen beszámolt róla, az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során következett be a baleset.

Akkor szinte "élőben" közvetítettük a történéseket. Előbb Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivőre hivatkozva azt írtuk, hogy egyelőre nem tisztázott körülmények között robbanás történt a kiskörei vízerőműben hétfőn kora délután. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 14 óra 37 perckor érkezett a bejelentés. A helyszínre a tiszanánai és az abádszalóki önkormányzati, valamint a tiszafüredi és a hevesi hivatásos tűzoltók vonultak, továbbá a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat munkatársai is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba.

A tűzoltók négy embert hoztak fel a vízerőmű alagsori épületéből, majd átadták őket a mentőknek. Azok végül összesen nyolc sérültet láttak el. Közülük négyen súlyos, négyen könnyebb égési sérüléseket szenvedtek. A súlyosabb sérültek közül egy embert a Honvéd Kórházba, kettőt Debrecenbe, egyet pedig Miskolcra szállítottak. A könnyű sérülteket az egri Markhot Ferenc Kórházban látták el.

Facebook posztban reagált a robbanásra Kisköre polgármestere is

Magyar Csilla polgármester a Facebook-oldalán közölte: "Üzemi baleset történt az erőműben, a tűzoltók, a mentők és a rendőrség tette és teszi dolgát. A hivatalos tájékoztatást mind a hatóságok, mind az erőmű vezetése meg fogja tenni. Kérek addig mindenkit komoly önmérsékletre a találgatásban, kommentelésben. A sérültek és hozzátartozóik nyugalma érdekében ne kombináljon senki. Mindenki úgy segít, ahogyan tud, az is segítség, ha nem gyártunk elméleteket, ha imádkozunk a teljes gyógyulásért! Legyünk, maradjunk ebben a vészhelyzetben is emberek!"

A vádhatóság dokumentuma szerint F. I. villamosgépszerelő munkakörben, annak a gazdasági társaságnak az alkalmazottja, amely vízerőmű turbináinak, alkatrészeinek tisztítását végzi. 2021. szeptemberében a vádlott és a munkatársai egy turbina generátorházának helyszíni tisztítását végezték. Miután a munkát befejezték mindannyian kimásztak az aknából, a terhelt munkatársai elkezdték a szerszámokat összepakolni és a szórópisztolyt felhúzni, amikor robbanás történt.

A robbanás keltette lökéshullám elsodorta az aknába álló vádlottat, két munkatársát, valamint az erőmű ott tartózkodó négy dolgozóját is. A robbanás következtében a hat sértett döntően égési sérüléseket, halláscsökkenéssel járó sérüléseket, illetve zúzódásokat, hámsérüléseket, dobhártya szakadást szenvedtek, melyek 3-6 hét alatt gyógyultak.

A vádlott a munkavégzés során megszegte a technológiai utasításban írtakat, a zsírtalanítószer olyan koncentrációban gyűlt össze, mely a levegővel robbanásveszélyes keveréket alkotott és berobbant – áll a vádiratban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában