Bátrak Ligája

2023.11.22. 19:55

Az izgalmas erőpróbán az egri sportiskolások teljesítettek a legjobban + fotók

A Füzesabonyi Városi Sportcsarnokban rendezték meg szerdán a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligája vetélkedőjét, mely vármegyénkben a 2023-24-es tanév első ilyen megmérettetése volt.

Sike Sándor

10 versenyszámban mérték össze tudásukat a 7. és 8. osztályosokból álló nyolcfős csapatok

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A versenyen a helyi Teleki Blanka Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata mellett Egerből négy tanintézmény, illetve a felsőtárkányi, a noszvaji, a kömlői, a szihalmi általános iskolások, valamint Heves városból a körzeti általános iskola csapata vett részt az eseményen.

A rendezvény vendégeként – Nagy Csaba, Füzesabony polgármesterének kalauzolásával – mások mellett megjelent és köszöntőt mondott a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Simicskó István, illetve a térség országgyűlési képviselője. Dr. Pajtók Gábor egyebek között szólt arról, hogy szükséges a honvédség népszerűsítése ebben a formában is, hiszen olyan korban élünk, amit ezelőtt 10-20 évvel sem tudtunk elképzelni.

– Fontosnak tartom, hogy a magyar hadsereget a legkorszerűbb eszközökkel lássuk el, s ezek az eszközök népszerűek is a fiatalok körében – fogalmazott.

A honatya portálunknak is elmondta, hogy a bátorságról tudnivaló, hogy egy ősi erény, már az ókorban is megfogalmazták, olyan emberi tulajdonság, amit az egyház, a katolikus vallás is a magáévá tett, mégpedig egy sarkalatos – lelki erősséghez társuló – erényként megjelölve. Felvértezi az embert arra, hogy az őt fenyegető rossz ellen ellent tudjon állni.

– Bátorság nélkül valószínűleg nem élhetnénk ma Magyarországon, hiszen olyan nemzeti hőseink vannak, akik az életüket áldozták a hazájukért. Gondoljunk csak Dobó Istvánra, Zrínyi Miklósra, Bem tábornokra, Hadik Andrásra, de gondolhatunk Dugonics Tituszra is. Ők a bátorságot magukban hordozták. Mindenki magában hordozza a bátorságot, de hogy ez tettekre is sarkallja, ahhoz például ez a mostani vetélkedő jó hátteret ad. A fiatalok kipróbálhatják magukat mindazokban a gyakorlatokban, amit a katonáink egyébként nap, mint nap gyakorolnak. Azért, hogy megvédhessék az országukat, a családjukat, megvédhessenek minket – fejtette ki Pajtók Gábor.

Még a vetélkedő idején kérdeztük meg az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium csapatának kísérő pedagógusát arról, hogy milyen megfontolásból neveztek, és hogyan érzik itt magukat a verseny idején.

– Igazgató úrtól és helyettesétől kaptunk tájékoztatást a vetélkedőtől és nagyon tetszett nekünk, mert öt éve már voltunk ezen a versenyen. Nagyon élvezzük, s élvezik a gyerekek is. Nyolc fős csapatunkban két hetedikes lány kapott helyet és nyolcadikos fiúk. Nagyon jó, hogy a különlegesebb helyszíneken vannak gyakorló lövések, próbák, s belejönnek a feladatba. A lövészet, az íjászat és az akadálypálya tetszett különösen a csapattagoknak – mondta Szalontai Vanda, az iskola tanára.

Nem sok idő múltán, eredményhirdetéskor pedig az is kiderült, hogy a vetélkedő ezüstérmesei lettek a pásztorvölgyisek. Az egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola tanulói teljesítettek csak jobban náluk, míg a harmadik helyet a Lenkey János Általános Iskola szerezte meg. A legjobb "vidéki" a Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lett, a negyedik helyen végeztek.

Versenyszámok
A Bátrak Ligája füzesabonyi fordulójában ebben a 10 versenyszámban mérték össze tudásukat a 7. és 8. osztályosokból álló nyolcfős csapatok: akadálypályát teljesítette, íjászkodtak, volt lézeres lövészet, szimulátor, villámtájékozódás, úgynevezett erőpróba, vívás, szellemi vetélkedő és puzzle, Blazepod RC, valamint tankvezetés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában