Civil kurázsi

2023.11.12. 07:00

Hálás betegek, hozzátartozók is adakoznak az egri kórház alapítványának

Önkéntesként vállalt társadalmi munka. Így fogalmazta meg Rázsi Botond, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium intézményvezetője, hogyan is került az egri kórházi alapítvány kuratóriumi elnöki székébe. Mert hiszi, a közösségért jót tenni nem fáradtság, szükséges jó.

Guti Rita

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Központi Műtője. A kórházi alapítvány 30 éve segít.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Harminc éve, 1993-ban jött létre a Markhot Ferenc Kórház Támogatására Alapítvány. A honlapon megfogalmazott célja a kórház egészségügyi gép- és műszer beszerzéseinek támogatása, annak érdekében, hogy a gyógyító munka, az egészségügyi ellátás színvonala jelentősen emelkedhessen. Továbbá, hogy az intézmény számára anyagi támogatást nyújtsanak a működéshez szükséges költségek kiegészítésével, illetve meglévő ingatlanjaik műszaki állapotának fenntartásához, fejlesztéséhez, illetve új épületek, építmények létrehozásához. A célok között szerepel a szakemberképzés, továbbképzés támogatása is.

Az eltelt évek alatt a célok nem változtak. Rázsi Botond dr. Misz Mihály főorvostól vette át a kuratóriumi elnöki szerepkört, mert ahogy ő fogalmazott: egy értelmiséginek illik tennie a közösségért, amelynek tagja. Szavai szerint ez az önkéntesként vállalt feladat, amit társadalmi munkában végez passzol az ő világlátásához, életviteléhez, s a kapcsolataival hozzájárulhat ahhoz, hogy az egrieknek, az egri kórházban gyógyulóknak, dolgozóknak az alapítványon keresztül jobb gyógyítási körülményeket biztosíthassanak.

Rázsi Botond Miklós, Markhot Ferenc Kórház Támogatásáért Alapítvány, kuratóriumi elnök
Rázsi Botond Miklós  az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, a Markhot Ferenc Kórház Támogatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Elképesztően jó érzés látni, amikor érkezik egy-egy utalás szinte a semmiből magánemberektől a kórház egy-egy osztályának. Tíz-húsz, de van, hogy százezer forintot is utalnak a hálás betegek, hozzátartozók, akik a kórházi kezelés alatt értesülnek az alapítvány létéről – osztotta meg a kuratóriumi elnök amikor civil munkahelyén, a Szilágyi gimiben leültünk beszélgetni.

Rázsi Botondtól megtudtuk, hogy a 2020-as év a pandémia miatt például kiugró támogatási összeget hozott, akkor összesen 33 millió forintos bevételük volt, s ebből a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásával 2,3 millió forint érkezett a Markhot alapítványához. 2021-ben kicsit lanyhult a támogatási kedv, akkor 7,5 millió forintos bevételből valósíthattak meg a kórháznak fontos célokat, s az egy százalékokból akkor is 1,2 millió forint érkezett be. Tavaly, azaz 2022-ben 30 millió forintos bevételt írhattak be a beszámolóba, azaz ennyi pénzzel járultak hozzá gazdasági szervezetek, magánszemélyek illetve nonprofit szervezetek a Markhot alapítványának működéséhez. Az összeg nagyobbik részét, 24 millió forintot adtak gazdálkodó szervezetek, de a magánszemélyek és a nonprofit szervezetek is nagyvonalúan, több mint 4 millió forinttal járultak hozzá a kórházi célok megvalósításához. Az egy százalékokból 1,6 millió érkezett tavaly. 2023-ban eddig már 7 millió forint érkezett adományként, az egy százalékokból 2,1 millió forint jött be az alapítványhoz.

Az eltelt évek alatt a kórház osztályai, szervezeti egységei több alkalommal kaptak támogatást a betegellátás feltételeinek javítására, a gyógyításban használt műszerek, berendezések megvásárlására, valamint a működés javítására több tíz millió forint értékben, foglalják össze az alapítvány honlapján, azaz a Markhot Ferenc Oktatókórház aloldalán. Többek között csontsebészeti fúrómotort, bronchofiberoszkópot, kéziműszereket, kardiológiai vizsgálófejet, kiegészítő műszer tartozékokat kaptak a gyógyító helyek. A hematológiai betegek kórtermeibe speciális levegőszűrőt vettek. Az alapítvány támogatta a kórházi szakmai rendezvényeit, tudományos üléseket, valamint hozzájárult többek között az újszülött részlegen a Perinatális Intenzív Centrum fejlesztésére irányuló Európai Uniós pályázat kórházi önrészének biztosításához is. A koronavírus pandémia rendkívüli járványügyi kiadásait támogató vészhelyzeti adományokat is köszönettel fogadtá k, melyből számos, a COVID-19 betegellátásban használatos eszköz, többek között vérgázanalizátor beszerzését biztosították. Ebből a pénzből került klímaberendezés is a rendelőintézetbe.

– A gyógyító osztályokról érkező kérések támogatása mellett különböző adminisztratív, vagy éppen a dolgozók jobb közérzetét biztosító célokra költjük  az adományokat – világított rá Rázsi Botond. – A más országokban megszerzett orvosi diplomák honosítását éppen úgy támogatjuk, mint a szakmai továbbképzéseken való részvételt, vagy éppen csapatépítő programokat. Az alapítvány rendelkezik egy szolgálati lakással is, amit a városba költöző orvosok kaphatnak meg használatra. Ezzel is segítjük az ide érkező orvosokat, hogy megvethessék a lábukat Egerben. A megcimkézett pénzeket minden esetben arra a célra költi az alapítvány, amire kaptuk. A legtöbbet, talán érthető módon, a gyermekosztály javára ajánlanak fel, de más osztályok, a belgyógyászat, vagy éppen a kardiológia is kap évről-évre megcimkézett adományokat.

A kuratóriumi elnök szerint egyre inkább bekerül a köztudatba az alapítvány létezése, s egyre tudatosabban segítik is az itt élők. Szép példája ennek a sokak által tisztelt, nemrégien elhunyt dr. Szigethy Anna főorvos temetése, ahol azt kérték a gyászolóktól, hogy virág helyett inkább a Marhot alapítványát támogassák, s az eképpen megcimkézett adományokat a főorvosnő által sokáig vezetett pszichiátriai és addiktológiai osztály kapja meg. 

A magánemereken kívül nagy, ismert cégek, mint a Richter vagy a Pfizer is rendszeres támogató. A Richter Egészségváros bevétele minden évben jelentős összeggel járul hozzá az alapítvány működéséhez.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában