Projektzáró

2023.11.16. 14:40

Csökken a munkanélküliek száma Hevesben

Lezárultak a projektek, de jövőre folytatódnak, s hasonló jó eredményekben bizakodnak.

Molnár Helga

Ignácz Balázs főispán

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Kormányhivatal november 16-án, csütörtökön tartotta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megvalósuló Út a munkaerőpiacra és az Ifjúsági Garancia kiemelt munkaerőpiaci programok Heves vármegyei részprojektjének záró konferenciáját csütörtökön a Hotel Villa Völgyben.

Ignácz Balázs főispán elmondta, két munkaerőpiaci projekt zárult.
– Nagyon fontos, látva mind az országos, mind a vármegyei adatokat, hogy a munkanélküliség folyamatosan csökken, a munkavállalók száma pedig nő. A vármegyei kormányhivatalnak ezen projektek keretén belül az a leglényegesebb feladata, hogy a hátrányos helyzetű munkavállalókat meg tudja szólítani külön kiemelve a fiatalokat is, s ezen programban lehetőséget adjunk arra, hogy a munka világában elhelyezkedjenek – mondta.

Hozzátette, 3,9 százalékos volt a munkanélküliség az országban, s Heves vármegyében is folyamatosan csökken, közel félezer emberrel az elmúlt évhez képest.
– Mindez azt bizonyítja, hogy a több éve futó projektek hozzá tudnak tenni, s tudják erősíteni a hátrányos helyzetű munkavállalókat – emelte ki.

Fenyves Péter, a Heves Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, a két projekt – Út a munkaerőpiacra és az Ifjúsági Garancia – összesen 15 milliárd forint felhasználásával ment végbe, s több mint 15 ezer embert tudtak bevonni.
– Alapvetően a legfontosabb eszközünk a kezdetekkor a humán szolgáltatás, azaz meghatároztuk, hogy az adott embernek milyen segítségre volt szüksége. Ezt követően, ha strukturális problémával találkoztunk, tehát ha nem volt meg a megfelelő képzettség, de a munkavállalási szándék igen, akkor a munkaerőpiaci képzést tudtuk ajánlani. Igen széleskörű volt a paletta a projektek során, reméljük, így lesz a jövőben is – húzta alá. Hozzátette, ezt követte a bérjellegű támogatás, amivel a munkáltatót ösztönözték arra, hogy a felkészítettet álláskeresőket válasszák.

Az eredményességről is szólt a főosztályvezető. Kiemelte ismét, hogy több mint 15 ezer embert vontak be a projektekbe.
– Megkerestük a volt ügyfeleinket, s nyilatkoztattuk, milyen munkaerőpiaci státuszban voltak. Ebből kiderült, az ügyfelek közel hatvan százaléka az elsődleges munkaerőpiacon maradt, s ez majdnem duplája az Európai Unió által meghatározott indikátornak – hangsúlyozta. Végül elmondta, mindkét projekt folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában