Szociális munkások jubileuma

2023.11.13. 17:25

Együtt ünnepeltek Mezőtárkányban, akik az elesettekért dolgoznak

Ünnepséget rendeztek Mezőtárkányban a szociális munka napja alkalmából a település művelődési házában pénteken. Az eseményen köszöntötték – elsőként Mátyus Piroska intézményvezető – a Laskó-Rima Menti Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény dolgozóit Besenyőtelekről, Dormándról és Mezőtárkányból.

Sike Sándor

Mátyus Piroska intézményvezető, Bozsik Csaba Besenyőtelek polgármestere, Veres-Horváth Anett Helga Besenyőtelek jegyzője, dr. Tóth Béla aljegyző Mezőtárkány, Tóthné Szabó Anita polgármester Mezőtárkány, Rajna Kálmán Dormánd polgármestere

Forrás: Sike Sándor/Heves Megyei Hírlap

Az intézményvezető köszönetet mondott az egész éves lekiismeretes, áldozatos munkájukért, illetve megemlékezett arról, hogy 15 évvel ezelőtt jött létre a Laskó-Rima Menti Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Mikrotársulás három község – Egerfarmos, Besenyőtelek, Mezőtárkány – részvételével, majd a negyedik, ötödik és hatodik település – köztük Füzesabony – is csatlakozott a mezőtárkányi mikrotársuláshoz. Jelenleg pedig Besenyőtelek, Dormánd és Mezőtárkány alkotja a társulást.

– A társulás és intézmény az idők folyamán nagyon sok változáson ment keresztül. Ezeket a szervezeti változásokat a fenntartónak és az intézménynek az alapdokumentumaiban át kellett vezetni, amely nagy odafigyelést, szakmai tudást igényelt. Jelenleg a  szociális alapfeladatokat – a szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, a család-és gyermekjóléti szolgáltatást – látjuk el a három községben. 

A jogszabályi környezet folyamatos változásait naprakészen figyelni kell, hiszen az állami támogatások lehívásának alapfeltételei törvényekhez, rendeletekhez kötöttek. A munkavállalói létszám is folyamatosan változott. Most 41 a dolgozói létszámunk. Az ellátási területünkön  mintegy 400 családdal, idős emberrel állunk napi kapcsolatban – fogalmazott beszédében Mátyus Piroska

Mezőtárkány polgármestere, Tóthné Szabó Anita ünnepi beszédet mond. Háttérben: Rajna Kálmán, Mátyus Piroska, Bozsik Csaba
Forrás: Sike Sándor / Heves Megyei Hírlap

A mikrotársulás elnöke, Tóthné Szabó Anita, Mezőtárkány polgármestere ünnepi köszöntőjében büszkén tekintett vissza erre a másfél évtizedre. Megköszönte az ünnepségen jelenlévő polgármester kollégáinak, Bozsik Csabának (Besenyőtelek) és Rajna Kálmánnak (Dormánd) a kiváló partneri kapcsolatot, ami garanciát jelent a hosszútávú, jó együttműködés lehetőségére. A faluvezető örömét fejezte ki amiatt, hogy immár 13 éve köszöntik minden év novemberében a szociális munka napján az intézmény dolgozóit a községben zenés, vacsorás est keretében.

– Jóleső érzés megköszönni azok munkáját, akik nap mint nap segítenek, akik az elesettekért dolgoznak, olyan hivatást gyakorolnak, amely olykor emberfeletti munkát, kitartást kíván tőlük. Ők azok, akik segítenek, mert ez a hivatásuk, sok esetben ez a küldetésük. És ez sokkal több annál, mint hogy „ez a munkájuk.” Kizárólag munkaként tekinteni erre nem lehet. Ez egy életforma, vagy inkább a létezés egy formája. Nehéz és szép egyszerre. Nehéz, mert képesnek kell lenni akár saját gondjaik elé helyezni mások gondjait. Képesnek kell lenni megérteni, elfogadni, felelősséggel viseltetni másokért – mondta köszöntőjében a polgármester.

Tóthné Szabó Anita szólt arról is, hogy a gyermekvédelem, az idősgondozás, és a fogyatékkal élők ellátása jóval több, mint munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében. A gondozók, ápolók, szociális szakemberek tevékenysége kivételes adottságokat tételez fel, belső tartást, hivatástudatot, áldozatkészséget és önfeláldozást igényel. Ezért is, a szociális intézményben dolgozókat a legnagyobb elismerés illeti meg munkájukért.

A társulás elnöke ezt követően a társulási tanács tagjaival – Bozsik Csabával és Rajna Kálmánnal – közösen megköszönték a kiváló, eredményes intézményvezetői munkáját Mátyus Piroskának, köszönetet mondtak a jó minőségben elvégzett háttérmunkáért a települések jegyzőinek, Veres-Horváth Anett Helgának (Besenyőtelek), dr. Kovács Andrásnak (Mezőtárkány) és dr. Tóth Béla Tamás (Dormánd), továbbá Pásztor Istvánnak, Mezőtárkány alpolgármesterének.

A későbbiekben a településvezetők és az intézmény vezetője ajándékokkal köszöntötték azokat, akik a társulás létrejöttétől kezdve dolgoznak az intézményben. Besenyőtelek telephelyen: Bozsik-Vasas Nóra intézményegység-vezető,  Takácsné Riczkó Gabriella, Forgácsné Hartmann Beáta, Lakatos Anikó, Szabó Tamásné; Dormánd telephelyen: Mesterné Angyal Brigitta, Kovácsné Tóth Györgyi, Chudi Ecaterina; Mezőtárkány székhelyen: Bényei Szilárdné.

Tutti buli Jessyvel produkció igazán nagy sikert aratott
Forrás: Sike Sándor/Heves Megyei Hírlap

A társulás fennállásának 15 éves évfordulóján vezetői gondozónői munkája elismeréseként és 30 éves közalkalmazotti jogviszonya alkalmából ajándékkal köszöntötték Pappné Szabó Éva vezető gondozónőt Besenyőtelekről. Megköszönték és díjazták vezető gondozónői munkáját Szaniszló Péteré mezőtárkányi vezető gondozónőnek.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgáltatásban nyújtott áldozatos munkája elismeréseként ajándékban részesült Salamonné Kovács Nikolett családsegítő munkatárs. Az idei évben nyugdíjba vonult dolgozókról is megemlékeztek, ajándékkal köszöntve őket. Besenyőtelken Blikhard Andrásné, Mezőtárkányon Debreczeniné Urbán Cecília gondozónők lettek nyugdíjasok idén.

A svédasztalos vacsorát követően az est vendégművésze, Jessy szórakoztatta a résztvevőket. A Tutti buli Jessyvel produkció igazán nagy sikert aratott, hiszen a megjelentek végigtáncolták a másfél órát. Felvágták a születésnapi tortát is és volt pezsgős köszöntés is. A kötetlen retro buli éjfélig tartott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában