Oktatás

2023.11.06. 21:13

Elsősegélynyújtásból is pengék lesznek az egri gyakorló diákjai + fotók

Az egyetem gyakorló iskolájának tavalyi egészséghetén a sport volt a középpontban, idén pedig az egészséges életmódra helyezték a hangsúlyt.

Hornyák Réka

Sűrű a program az iskolában

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Idén is megszervezték az egészséghetet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikumban. Az programok hétfőtől péntekig tartanak, a gyerekek kóstolhatnak zöldségeket, gyümölcsöket, készíthetnek salátát, számos mozgásformát kipróbálhatnak és előadásokat is hallgathatnak. 

Ládiné Szabó Tünde általános iskolai tanító elmondta, hogy a gyermekek minden évben várják az egészséghetet, mert rengeteg programban lehet részük, melyeket az iskola finanszíroz. 

– Idén is több vendégelőadót, játékot és előadást kínálunk a gyerekeknek. Szerencsére sűrű a program, igyekszünk minden részletre figyelni, minél szélesebb körben bemutatni nekik az egészséges életet. Nagyon fontosnak tartjuk a fizikai egészség mellett a mentális és lelki egészséget is, ezért arra irányuló előadásokra és beszélgetésekre is sor kerül a hét folyamán. A gyerekeknek lesz lehetőségük mozogni, egészséges ételeket kóstolni és készíteni, valamint ismerkedhetnek az egészséges életmód fizikai, mentális és lelki szegmensével is – mesélte Ládiné Szabó Tünde, aki maga is fontosnak tartja az egészséges életmódot

Az iskolában hétfőn és csütörtökön a kormányhivatal népegészségügyi szakemberei tartanak előadásokat a gyerekeknek. Szó esik a biztonságos strandolásról, a vizek minőségéről és arról, hogy milyen egészségügyi dolgokra kell odafigyelni strandolás idején. Tájékoztatást kapnak a gyerekek a különböző betegségekről és azok megelőzéséről, valamint az egészség megtartásáról is. Ezek mellett pedig bemutatják nekik a segítségnyújtás technikáit és eszközeit is, melyeket ki is próbálhatnak.  

Kedden és csütörtökön előadásokat tart az osztályoknak az iskola védőnője is, aki minden korosztálynak megfelelő témákkal érkezik. Kedd délután pedig mentő és segítő kutyákkal ismerkedhetnek a gyerekek és láthatnak tőlük bemutatót is. Szerdán és pénteken több egyetemi hallgatók érkeznak majd az iskolába, akik az egészségtudománnyal kapcsolatos tanulmányaikról fognak előadásokat és beszélgetéseket tartani. Csütörtökön ismét a népegészségügyisek lesznek jelen az iskolában, emellett pedig akadálypályát is kell majd teljesíteniük a gyerekeknek, hogy az egészséges versengés és mozgás se maradjon ki a hétből. 

Ezeken túl az órák közti szünetekben ügyességi játékokkal, akadálypályákkal, problémamegoldó feladatokkal készülnek a gyerekeknek, hogy elegendő mozgásban legyen részük. A megfelelő táplálkozásról is gondoskodnak az egészséghéten az iskolában, a tej mellé gyümölcsös müzlit kapnak a gyerekek továbbá mindennap friss zöldséget és gyümölcsöket kóstolhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában